Nic naplat. Pekingu byla olympiáda po řádné volbě přidělena a je v plném proudu. Už se ale zapomíná, jak to bylo s pořádáním ZOH v Soči. Ruské letovisko na slunných březích Černého moře spíš evokuje k provozování letních sportů. Přesto se tam rozdávaly medailové sady v ledových a sněhových kláních.

Zviditelnit chátrající Rus

Když se na zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Guatemale volilo dějiště zimních her 2014, dorazil tam samotný Vladimir Putin. Důvod? Bylo potřeba za-lobovat ve prospěch ruské kandidatury a povedlo se.

Manželé Zuzana a Tomáš Paulovi v olympijském turnaji smíšených dvojic v curlingu.
Atmosféra her je nadchla. Nejsme tu za podivíny, smějí se čeští curleři Paulovi

Zatímco Peking využívá některá sportoviště z letní olympiády v roce 2008, v Soči se muselo všechno zgruntu vybudovat. Pod štědrou věrchuškou se náklady na ZOH v subtropickém pásmu vyšplhaly do jen těžko uvěřitelných čísel.

Náklady na ZOH po roce 2000:

2018 Pchjongčchang 12,9
2014 Soči 51
2010 Vancouver 1,26
2006 Turín 0,7
2002 Salt Lake City 2
Částky jsou v miliardách dolarů.

Aby Putin zviditelnil chátrající Rus, utratil astronomických 51 miliard dolarů, čímž se Soči stala nejdražší zimní olympiádou všech dob. Nezůstalo to ale bez odezvy. Jeho politický oponent Boris Němcov upozorňoval na výrazné předražení sportovních objektů a jejich špatnou kvalitu.

„Když se podíváte na mapu Ruska, je těžké najít místa bez sněhu a ledu. Prezident ho ale našel,“ napsal Němcov s tím, že náklady překročí 50 miliard dolarů, a odhadoval, že 60 procent z toho pohltí korupce. Těžko spekulovat, jak se na jeho smrti promítla tato kritika. Nicméně v únoru 2015 byl v Moskvě čtyřikrát zasažen neznámým střelcem…

Systematické krytí podvodů

Tak drahá olympiáda měla přinést suverénní ruská vítězství. Úplně suverénní nebyla, ale jak se později ukázalo, Soči bylo začátkem obří dopingové ostudy, z níž se ruský sport dodnes nevzpamatoval.

Světová antidopingová agentura zveřejnila v roce 2016 zprávu, v níž bylo popsáno, jak ruské státní orgány systematicky kryly doping. Přišlo se mimo jiné na to, že systém umožňoval manipulaci se vzorky.

Po pražském metru se proháněli olympionici.
Ondřej Moravec: Jsem hrozně rád, že jsem mohl zažít biatlonové šílenství v Česku

Rusku bylo odebráno třináct medailí, byť část z nich pak arbitráž vrátila.

Řada ruských sportů odvětví byla vyloučena z mezinárodních federací. Například atleti smějí startovat na šampionátech jen na základě testů prováděných zahraničními laboratořemi.

Tím se už ruská vrchnost nechlubí. Nyní míří na jiné cíle.