Na dálnici D1 za Brnem měla většina řidičů na autorádiích zjevně naladěný stejný program. Při komentování vyřazovacích jízd Ledecké totiž kolona pokaždé zřetelně zpomalila. Ani muži a ženy za volanty si nechtěli nechat ujít boj české favoritky o první olympijskou medaili z her v Pekingu. A dočkali se.

Ester Ledecká v paralelním obřím slalomu v Pekingu.
Ledecká se posunula mezi legendy. V počtu zlatých medailí dorovnala Železného

Slavilo se samozřejmě nejen na „déjedničce“, ale po celém Česku. Za hranicemi pro změnu zavládl uctivý úžas. Podmanivý příběh Ledecké, šampionky na snowboardu i na lyžích, uhranul svět už před čtyřmi lety v Pchjongčchangu a úterní triumf jen zvýraznil unikátní postavení svérázné bojovnice v historii zimních sportů.

„Její neuvěřitelný olympijský příběh pokračuje i čtyři roky po zisku dvou zlatých medailí na snowboardu a v alpském lyžování,“ komentoval nejnovější triumf Ledecké oficiální twitterový účet olympijských her.

Jet proti Ledecké? Smůla

S gratulacemi se na sociálních sítích okamžitě roztrhl pytel. Zlato šestadvacetileté rodačky z Prahy hbitě komentovali politici, novináři, sportovci i fanoušci. „Ester je legenda.“ „Bohyně!“ „Když udrží chladnou hlavu, může znovu vyhrát i na lyžích.“

Úspěch české hvězdy na snowboardovém prkně potěšil i rázovité Ostraváky, kteří zprávu dne okamžitě přeložili do místního libozvučného dialektu: "Ta Ester to je děvucha pyčo ta sfičela jak cyp a mame zlato jak vyšite!"

Ani soupeřkám fenomenální Češky nezbylo než pokrčit ramena. Ledecká byla nad jejich síly, jak v rozhovoru pro polská média přiznala například Polka Aleksandra Królová. „Měla jsem smůlu, že jsem proti Ester jela už ve čtvrtfinále,“ posteskla si.

Ester Ledecká obhájila olympijské zlato v paralelním obřím slalomu na snowboardu a získala první českou medaili na hrách v Pekingu.
Skvělé! Ledecká obhájila na snowboardu olympijské zlato. Byla to zábava, zářila

„Můžu se pochlubit, že jsem ji porazila na tréninku, ale přišel závod a já prohrála. Myslím, že není neporazitelná, na svěťácích se stávalo, že vyhrály i další holky. V Pekingu ale jezdila krásně,“ dodala Królová, která v závěru čtvrtfinálové jízdy v úporné snaze udržet s Ledeckou krok upadla.

Sama Ledecká už se začíná soustředit na pátek, kdy bude na lyžích obhajovat senzační zlato ze super-G. V úterý 15. února by měla startovat i ve sjezdu, v němž také rozhodně není bez šancí. Bude medailová pohádka pokračovat?