Podle znalkyně Svatavy Duchaňové byla jen náhoda, že žena zranění neutrpěla. „Kdyby stál jen o centimetry blíž, případně by se sekerou trochu napnul ruku, následky by mohly být smrtelné. Žena k němu totiž byla zády a před zraněním ji zachránilo jen předklonění,“ vysvětlila lékařka.

Incident začal poté, co obžalovaného jeho tehdejší přítelkyně vyhodila z domu. Opravil potom zavolal policisty, kteří ho dovnitř také nepustili. „Dům nevlastnil ani nebyl nájemník. Jen tam bydlel s družkou, neměl tedy důvod se tam dobývat. Přesto vzal sekeru, která budí na první pohled hrůzu a do domu se snažil dostat. Lidé uvnitř měli důvod obávat se o svůj život,“ dodala soudkyně.

Pavel Opravil u brněnského krajského soudu.
Se sekerou v ruce se dobýval za přítelkyní k sousedce. Ženám prý hrozil smrtí

Opravilovi, který byl v době činu opilý, přitížilo i to, že když rozbil okna a začal demolovat byt, v domě byly i dva mladiství a jedna nezletilá dívka. „Byl jsem v afektu a pod vlivem léků. Je mi líto, co se tam stalo, ale nedokázal jsem tehdy vnímat jejich strach. Až když jsem viděl video z incidentu, zjistil jsem, že ze mě měli všichni hrůzu,“ přiznal u soudu obžalovaný.

Video, ze kterého je slyšet vystrašený křik především tehdejší družky obžalovaného a mladé dívky, zatímco Opravil ničil vnitřek domu, natočil jeden ze synů ženy. Když se obžalovaný do domu dostal, utekli k sousedce. „Bylo dokázané, že jeho družka prchala k sousedce a obžalovaný ji pronásledoval se sekerou stále v ruce. Vyrazil dveře u branky a přetlačoval se s nimi u hlavních dveří. Byl silnější, takže je přemohl a do domu se dostal. Právě v té chvíli mělo dojít k máchnutí sekerou, které se dá považovat za pokus o vraždu,“ popsal pokračování incidentu státní zástupce Ivan Hrazdira.

Dodal ale, že nemuselo jít přímo o útok. „Je jasné, že chtěl s družkou nějak komunikovat, i když absolutně nevhodně. Netvrdím, že svědkyně lže, ale situace byla velmi stresová a ona mohla jako útok vnímat třeba jen jeho přepadnutí po přetlačování,“ vysvětlil Hrazdira a navrhl skutek brát pouze jako nebezpečné vyhrožování. Obžalovaný podle něj neměl motiv někoho zabít a pokud by chtěl, mohl čin lehce dokončit.

Opravilovi pomohl i fakt, že se po incidentu sám přiznal policistům. Odmítal ale, že křičel, že všechny pozabíjí.

Rozsudek je zatím nepravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na promyšlení odvolání.

Čtyřicetiletý Tibor Lakatoš u Krajského soudu v Brně. Je obžalovaný z pokusu o vraždu.
Soud: Sekl ho šavlí po hlavě, viní obžaloba muže z pokusu o vraždu