To, že zmizelo asi třiatřicet knih, ohlásil farní úřad v lednu. Postupně se ukázalo, že chybí kolem sedmdesáti knih. Vyšetřování krádeže bylo složité. „Jednalo se o mravenčí práci. Komplikovalo nám ji i to, že na faře přesně nevěděli, kolik svazků se ztratilo a nedokázali je přesně specifikovat," uvedl zástupce vedoucího policejního územního odboru Blansko-
Vyškov Zdeněk Grénar. Policisté si nejprve mysleli, že se na faru vloupal násilím zloděj zvenčí. „Ale stopy nás zavedly k místní ženě. Pomohly nám informace od lidí, kteří reagovali na výzvu, a hlavně jeden kněz, který zaznamenal prodej ukradených knih na internetu," řekl dále vyšetřovatel. Policisté mají zatím kolem čtyřiceti svazků. „O jednom z těch zatím postrádaných víme, že měl být přes internet prodán do Polska, zbylé by měly být v České republice. Dále po nich pátráme," doplnil Šindelář.

Melantrichova bible

Hodnota ukradených knih byla vyčíslena na více než pět set padesát tisíc korun. Jedná se o vzácné svazky, z nichž nejstarší pocházejí z šestnáctého století. „Mezi nalezenými knihami je například kniha s názvem Sermones de tempore vydaná kolem roku 1500 v Lyonu. Vzácností je i česká bible z roku 1570 autora Jiříka Melantricha z Aventina. Další knihy pocházejí převážně z osmnáctého století," přiblížila nalezené svazky policejní mluvčí Iva Šebková.

Podle Šindeláře žena knihy zřejmě kradla už od loňského léta. Měla neobvyklý motiv. „Řekla nám, že chtěla získat peníze, aby mohla koupit manželovi jako dárek historický samopal z druhé světové války za asi sto tisíc korun," upřesnil Šindelář. Žena ukradené knihy nabízela na internetu a tvrdila, je zdědila po příbuzných. Vzhledem ke značné škodě, která krádeží vznikla, jí hrozí až osm let vězení. Policisté u ní zajistili také koupený samopal, takže prošetřují i to, zda se nedopustila nedovoleného ozbrojování.

Policisté v souvislosti s případem zadrželi také čtyřiačtyřice­tiletého muže z Přerovska. Ten historické knihy od ženy postupně vykupoval a dále je prodával na internetu. „Dalším podezřelým je třicetiletý muž, který knihy od ženy také přebíral a prodával," doplnil vyšetřovatel.

U muže z Přerovska našli policisté při domovní prohlídce ještě další knihy a předměty, které nepocházejí z křtinské fary. Nyní se snaží zjistit, jestli některé z nich rovněž nebyly kradené. „Budeme rádi za informace, které pomohou upřesnit jejich původ. Do pátrání zapojíme i odborníky," řekl Šindelář. Mezi věcmi neznámého původu je například Kutnohorská bible z roku 1489.

Podle Zdeňka Grénara byly kostely a další památkové stavby častým terčem zlodějů v devadesátých letech. Vzhledem k zabezpečení památek jsou tyto krádeže nyní výjimečné. „Jen občas se setkáváme s oznámením na vykradené kasičky v kostelech," doplnil Grénar.