Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček v úterý avizoval, že podá žalobu a trestní oznámení na Bartíka za slova o rakovině hlavy státu. Výhružky se staly realitou, ve středu o podání informoval na svém twitteru.

Právní zástupce prezidenta podle Ovčáčka podal trestní oznámení pro podezření z trestného činu pomluvy a žalobu na ochranu osobnosti. „Podal také návrh na předběžné opatření soudu, aby Bartík informaci dále nešířil a stáhl ji,“ uvedl Ovčáček.

Svatopluk Bartík v úterý na svém facebookovém profilu informoval o tom, že podle jeho zdrojů trpí Miloš Zeman rakovinou s metastázemi, zbývá mu maximálně sedm měsíců života a odmítl léčbu. 
„Kdyby nešlo o nejvyššího státního činitele, navíc v období sestavování vlády a Zeman zároveň znovu nekandidoval, jistě bych to nešířil. Myslím ale, že je tu veřejný zájem, aby o tom veřejnost věděla,“ zdůvodnil Bartík, proč informaci zveřejnil.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček Bartíkovo prohlášení popřel. „Jsou to odporné lži a ten, kdo je šíří, je lidský odpad,“ vzkázal Ovčáček.

Status Svatopluka Bartíka.Zdroj: Facebook Svatopluka Bartíka

Prezident Zeman o svém zdravotním stavu mluvil v pondělí, když informoval o shromáždění podpisů pro svou prezidentskou kandidaturu. Uvedl, že se zbavil cukrovky, a odmítl spekulace, že trpí dnou. Neuropatickou nohu má ovšem stále.

Bartík se podle svých slov věnuje roky občanské investigaci. „Mnohé kauzy si už ode mě dříve novináři převzali a publikovali. O informaci o zdravotním stavu byl u mých přátel z médií zájem, ale než abych ji poskytl jen jednomu z nich, rozhodl jsem se tak, jak jsem se rozhodl, tedy že ji ve veřejném zájmu zveřejním sám osobně,“ doplnil na Facebooku své předchozí prohlášení.

Dodal také, že prezidentu Zemanovi nepřeje žádnou nemoc, natož vážnou. „Jeho politiku sice nemám rád, ale nemoc ani smrt nepřeji vůbec nikomu. Prezidenta bych si přál co nejvíc zdravého, ať jím příští rok bude kdokoliv,“ dodal Bartík.

Ilustrační foto.
Útok na policistu v civilu při prvomájové demonstraci? Bez viny, rozhodl soud