Obžalovaný se šestého února letošního roku rozhodl vyřešit neshody s matkou a babičkou, u kterých bydlel. Místo smíru ale vybral benzín, kterým polil nábytek ve třech pokojích a zapálil jej. V další místnosti v té chvíli usínala jeho babička. „Žena nezemřela jen náhodou, krátce předtím totiž byla na toaletě a ještě nestačila tvrdě usnout. Z hořícího domu díky tomu stačila uprchnout, utrpěla ale popáleniny prvního a druhého stupně a nadýchala se kouře. Při požáru způsobil obžalovaný škodu asi jeden a půl milionu korun,“ shrnul v obžalobě státní zástupce Milan Richter.

Mladík po pokusu zabít babičku utekl a vloupal se do benzínky, byla mu prý zima. „Měl jsem hlad. Myslel jsem, že zkolabuji, když něco nesním. Rozbil jsem okno a vzal jednu plechovku ochuceného piva. Na útěku jsem byl čtyři dny. Byl jsem na nádraží, odkud mě vyhodili. Tak jsem pak ležel v podchodu. Jen jsem ležel, nemohl jsem nic dělat," snažil se vysvětlit čtyřiadvacetiletý mladík.

Kamion se zahraniční poznávací značkou vjel na přejezd v Moravském Písku na červenou. Prorazil závoru.
Řidič kamionu projel přejezd na červenou. Prorazil závoru

U soudu žhář opakoval, že nechtěl babičku zabít. Snažil se ji prý donutit, aby se na něj naštvala a zřekla se ho. Žena přitom tvrdila, že měli krásný vztah. „Měli jsme se moc rádi. Pomáhal mi, byl vždycky ochotný. Když si pořídil řidičák, vozil mě k lékaři na kontroly. Vždycky na mě pak čekal. Poslední dobu jsem na něm viděla, že je v nějakém stresu. Byl pořád ve tmě, zavíral se. Říkala jsem si, že to není úplně normální," řekla důchodkyně, která se štěstím vyvázla upálení. Při její výpovědi jinak netečný mladík brečel.

Podle soudce Miloše Žďárského je pokus o vraždu nešťastný případ. „Obžalovaný chtěl babičku zavraždit. Přišel s benzínem nahoru, potkal ji a až po deseti minutách založil oheň. Měl dost času od plánu upustit,“ vysvětlil soudce. Mladíkovi uložil trest dvanácti let ve věznici s ostrahou. Rozsudek zatím není pravomocný.

Ilustrační foto
Děti popíjely u splavu alkohol. Nejmladší mělo pouhých dvanáct let