Před časem se někdo vloupal do Amatérské jeskyně. „Pachatel poškodil zámek za pomoci nářadí a překonal mříž. Evidentně netušil, že ve štole následují další, tentokrát plné dveře, a ty již nepoškodil," přiblížil vedoucí strážní služby ze Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras Antonín Tůma.

Jen pár týdnů poté se někdo vloupal do jeskyně Piková dáma. „Odřezal kovové součásti uzávěry. Jedná se již o druhé vloupání do jeskyně v Moravském krasu za poslední půlrok a o trestný čin. Ihned jsme požádali speleology o provizorní uzamčení jeskyně a následnou opravu," přiblížil Tůma.

Ochránci přírody podle něj už udělali taková opatření, aby se podobné situace neopakovaly. „Jsme stále ve střehu. Blíže to nebudu specifikovat, abychom případným pachatelům nedali návod. Viníky se nejspíš nepovede odhalit. Chybí potřebné indicie k jejich dopadení," upřesnil Tůma.

Policisté po pachateli pátrají. „Není to obvyklé, aby se někdo vloupal do jeskyně," zmínil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Ochranáři se zároveň pokusí získat peníze z Programu péče o krajinu z ministerstva životního prostředí na opravy těch uzávěr jeskyní, které jsou nyní už poškozené nebo působením času a počasí ve špatném stavu.