Khrystyna Chernei, Anžela Jemelková, Tetyana Turlo a Ondřej Pavelka jsou vinní ve všech bodech obžaloby, rozhodl Okresní soud v Blansku. Čtveřice podnikatelů, která v Kunštátu provozovala domov pro důchodce, byla souzená za neoprávněné podnikání, úvěrový podvod a podvod.

Podle předsedkyně senátu Heleny Frantelové předložila obžaloba dostatek důkazů. „Z množství důkazů a svědeckých výpovědí jednoznačně vyplývá, že obžalovaní poskytovali sociální a zdravotní péči neoprávněně, bez řádné registrace,“ uvedla v odůvodnění Frantelová. Rozsudek ale není pravomocný, obhájce obžalovaných se proti němu odvolal. 

Domíchávač natlačil auto na dům v Brankovicích na Vyškovsku.
Domíchávač natlačil auto na dům. Tři domácnosti jsou bez plynu

Nejvyšší trest, dva roky s odkladem na zkušební dobu tří let a vrácení bezmála 760 tisíc korun státu, udělil úterní soud Chernei. Jemelková a Turlo si vyslechly podmíněný trest na dvanáct měsíců s osmnáctiměsíčním odkladem. Pavelka byl odsouzený na osm měsíců s odkladem na osmnáct měsíců. Všem navíc soud zakázal podnikání.

Chernei s Pavelkou byli obžalovaní také z úvěrového podvodu. Úvěr přes čtyři miliony korun získali na bydlení a rekonstrukci. V žádosti ale zamlčeli, že nemovitost slouží k podnikání. „To bych žádost ani neposlal na schválení,“ řekl v srpnu před soudem bankovní úředník Milan Daněk. „Přitom už měli s klienty podepsané smlouvy o ubytování,“ podotkla předsedkyně senátu. Podvedená banka se s dvojicí může vypořádat v občanskoprávním řízení.

ŠPÍNA A PŘIVAZOVÁNÍ

Chernei navíc podle soudu podvedla bezdětného klienta, když se stala jeho dědičkou. Tvrdila mu, že částka dvanáct tisíc korun, které starý a nemocný muž měsíčně platil, není dostatečná a po smrti bude centru stále dlužit peníze. Tak na důchodci vymámila podpis závěti a získala dům a pozemky v hodnotě bezmála 760 tisíc korun. 

Soud uložil tresty na spodní hranici. „Přihlédl k tomu, že všichni obžalovaní dosud žili bezúhonně a řádným životem,“ zdůvodnila to Frantelová. 

Čtveřice stála před soudem za provozování Centra komplexních služeb pro rodinu a domácnost v Doubravici nad Svitavou a posléze v Kunštátu. Právě do Kunštátu zamířila na podzim roku 2013 kontrola z úřadu ombudsmanky. „V zařízení byla špína a zápach exkrementů. Nebylo uzpůsobené pro pobyt seniorů. V pokojích nebyla signalizace, takže klienti si museli pomoc přivolat křikem,“ přiblížila některé z nedostatků mluvčí veřejné ochránkyně práv Iva Hrazdílková. 

Zdravotní péči navíc podle ní poskytoval personál bez potřebné kvalifikace, obědy jim vozil z restaurace. „Zjistili jsme také rizikové nakládání s léky. Velmi závažné bylo omezování pohybu – zdokumentovali jsme případ přivazování klienta k posteli popruhy, napevno fixované podomácku vyrobené postranice. Navíc klienti odevzdávali všechny peníze, to zákon nedovoluje,“ pokračovala Hrazdílková.

Po upozornění se na zařízení zaměřili i krajští úředníci, kteří nakonec podali trestní oznámení. Kauzu bude dál řešit krajský soud.

Případ rok po roce
· 2012 – Vzniklo Centrum komplexních služeb pro rodinu a domácnost v Doubravici nad Svitavou.
· 2013 – Centrum se stěhuje do Kunštátu. V listopadu sem zavítala kontrola z úřadu ombudsmanky.
· 2014 – V červnu Khrystyna Chernei domov zavřela. Část klientů přestěhovala do rodinného domu. Spolu s Pavelkou získali hypotéku, když zatajili, že v objektu nabízejí ubytování.
· 2016 – V srpnu se konalo první jednání před soudem.
· 2017 – 17. října shledal soud obžalované vinnými. Rozsudek není pravomocný, advokát obžalovaných se proti němu odvolal.

Zneužil bezbrannosti svého pětiletého syna a donutil ho, aby ho rukou sexuálně uspokojil, tvrdí obžaloba. Otce dítěte poslal ve středu brněnský krajský soud na pět a půl roku do vězení.
Pětiletého syna otec znásilnil, potvrdil soud. Muž trvá na tom, že je nevinný