Ve stavení, které obýval mladý pár squaterů, navíc zahynuli čtyři psi. Tvrdí, že zvířata měli žháři brutálně týrat a nakonec je upálit. Myslí si to i bratr dívky, který dvojici na čas půjčil jednoho ze psů. „Můj pes byl ze všech mrtvých zvířat nejméně ohořelý. Měl polámané nohy a byl jakoby rozpáraný. Jednalo se o amerického pitbulteriéra, který se určitě bránil. Takové svinstvo nemohl udělat jeden člověk. Sestra s přítelem měli údajně místnímu pěstiteli konopí ukrást několik rostlin. Sporů a dalších událostí tam mezi jejich známými bylo víc. Zabití psů a zapálení chaty měla být pomsta. Snad viníky policie vypátrá. Rád bych věděl, kdo mi zabil psa,“ řekl muž, který si přál zůstat v anonymitě. Redakce ho zná.

Policisté už mají podle zjištění Deníku k dispozici výsledky pitvy části mrtvých zvířat. Její závěry ani celou událost však zatím nechtějí komentovat. „Narušilo by to další postup ve vyšetřování,“ odpověděl na dotazy redakce policejní mluvčí Bohumil Malášek.

U požáru bývalého drážního objektu nedaleko Adamova zasahovalo 11. září osm jednotek hasičů. Ve vyhořelém stavení našli hasiči těla 4 mrtvých psů. Podle jejich majitelky někdo požár založil úmyslně a psy předtím týral.
Týrání? Čtyři psi uhořeli v chatě u trati

Zmíněná dvojice mladých lidí se pohybovala na okraji společnosti a měla opletačky se zákonem. Ve stavení i v nedalekém strážním domku železničářů, který je už zbořený, se podle chatařů léta scházeli mladí lidé pochybné existence a s drogovou minulostí.

Na Blanensku nedávno padly dvě pokuty spojené s týráním psů. Obě ve výši deset tisíc korun měl za přestupky zaplatit starší muž z Chrudichrom. Jeho dvacetihlavá smečka německých ovčáků naháněla obyvatelům malé obce dlouhodobě strach. Psi se nekontrolovaně pohybovali po okolí a vzájemně se napadali.

Sedmdesátiletý majitel, který žije na okraji obce, je neměl očkované, ani za ně neplatil. Psy mu proto zabavili státní úředníci. Původně se jednalo o devatenáct zvířat. Odebrání se jich dožilo jen patnáct. „Odebrání psů se neobešlo bez incidentu. Majitel psů vyhrožoval a v obci navíc počmáral dopravní značky. Po silnici také rozházel kosti, zbytky masa a výkaly. Teď je sice klid, ale důchodce si už pořídil další tři štěňata. Snad se časem nerozmnoží a nebudeme zpět tam, kde jsme byli. Pokud se o psy bude starat, platit za ně, nechá je naočkovat a nebudou po obci pobíhat na volno, tak s tím nemáme problém,“ řekl starosta obce Pavel Holub.

Policisté dopadli osmnáctiletého sprejera. V ulicích Letovic maloval vulgární obrazce. Škoda je přes třicet tisíc.
Kosočtverce v ulicích Letovic. Sprejer má na triku škodu přes třicet tisíc korun