Policisté loni vyšetřovali více než tisíc internetových zločinů, letos za osm měsíců už 730. „Evidujeme postupný nárůst kriminality v kyberprostoru oproti ostatní trestné činnosti,“ potvrdil jihomoravský policejní mluvčí Petr Vala.

Podíl kyberzločinů na celkové kriminalitě je za prvních osm měsíců letošního roku v kraji přes sedm procent, loni to bylo o více než procento méně. „Jde zejména o majetkové útoky. Falešné inzeráty, podvodné investice, v poslední době jsou módní do virtuálních měn, nebo podvodná jednání typu falešného bankéře,“ vyjmenoval Vala.

K nárůstu kyberkriminality přispělo podle policistů také omezení kontaktů v reálném světě a přiklonění k různým komunikačním prostředkům.

Vrtulník Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje.
Školáka srazilo v Lipůvce auto, letěl pro něj vrtulník

Terčem zločinců na internetu se stávají také děti, zejména v oblasti sexuálně motivované trestné činnosti. „Lidé by si měli být dobře vědomí s kým komunikují a nezasílat závadové fotografie," podotkl Vala.

Podle odborníka na kyberbezpečnost Zdeňka Nováka jsou si často největším rizikem lidé sami. Třeba při používání sociálních sítí. „Zejména sdílení kdečeho z našeho soukromí na internetu, snaha mít co nejvíce virtuálních přátel a lajků, to vše je vábnička pro zločince na internetu,“ upozornil.

Opatrný se snaží být například Vladan Tetur z Velkých Bílovic na Břeclavsku. „Všechno si pořádně ověřuji. A soukromí a soukromé informace na internet moc nepatří,“ konstatoval mladík.

Přibližně dvacet tisíc hodin práce. Takovou porci času zřejmě věnují restaurátoři volné historické rekonstrukci více než dvě stě padesát let starých varhan.
Oprava varhan ze Křtin: to je 20 tisíc hodin práce, odhadují restaurátoři

Kromě historky o americkém vojákovi se odhodlaní zloději snaží lidi obelstít smyšlenými příběhy o válečném uprchlíkovi či ruské nevěstě. Navzdory četným upozorněním se ale podle policistů vždy najde někdo, koho podvodníci promyšlenými tahy dostanou.

Lidé slovy odborníka Nováka také dělají často chybu z nepozornosti, unáhlenosti. „Jan Werich kdysi prohlásil, že se někdy naše uši diví, co naše pusa řekla. Teď se zase naše hlava mnohdy diví, co ruce odklikly. Potom lidé obvykle chybují kvůli neznalosti možných nebezpečí nebo právě v důvěřivosti až naivitě,“ zdůraznil pro Deník Rovnost.

Část Jihomoravanů jde zločincům naproti tím, že používá slabá hesla. V posledních měsících se také množí útoky, jejichž cílem je ukradení hesel uložených v internetových prohlížečích. „Uživatelé nahrávají útočníkům nejen tím, že nejsou ochotní využívat složitější hesla, ale i tím, že své oblíbené kombinace mají opakovaně pro různé přístupy,“ řekl Ondřej Ševeček z Počítačové školy Gopas.

Kyberkriminalita

počet případů v kraji:

2021: 730 (do konce srpna)

2020: 739 (do konce srpna)

2020: 1031 (celkem) podíl v kraji:

2021: 7,29 % na celkové kriminalitě (zatím)

2020: 6,07 %

2019: 5,98 %