Drogu vařili v rodinných domech nejen na Blanensku, ale i v okrese Brno-Venkov a kraji Vysočina. Pěstovali také marihuanu. Policie gang rozprášila již loni v září. Při zatýkání našli policisté u některých členů gangu také zbraně. Policisté pracovali na odhalení pachatelů více než rok. „Jedná se o výjimečný případ kvůli množství osob, které jsou do něj zapojené. Také po stránce organizační nemá obdoby," konstatovala policejní mluvčí Iva Šebková.

Obvinění si vyslechlo sedm pachatelů. „Tři z nich jsou ve vazbě a zbylé čtyři stíháme na svobodě. Hlavou skupiny byl pětatřicetiletý muž z Rájce-Jestřebí," uvedl státní zástupce Jaroslav Horák.

Léky a další potřebné chemikálie dva muži převáželi z Polska do obcí, z nichž jedna leží v okresu Brno-Venkov a druhá v okrese Žďár nad Sázavou. „Na místech, kde bychom to skutečně nečekali, léky zpracovávali na drogy. Vyrobili a dále prodali nejméně dvě stě padesát gramů pervitinu, přičemž za gram drogy si účtovali od patnácti set do dvou tisíc korun. Jednoho z nich zadrželi celníci přímo na polských hranicích. Měl u sebe materiál na výrobu dalších sto gramů pervitinu," popsal komisař Michal Hříbal.

U všech sedmi členů skupiny, mezi nimiž byla i čtyřiapadesá­tiletá žena, policisté při domovních prohlídkách zjistili, že u svých přátel nebo příbuzných pěstovali i marihuanu. „Konkrétně šlo o obce Rájec-Jestřebí, Hradisko, Petrovice, Nedvědice a Křižanov," vyjmenovala Šebková.

Ozbrojení bez povolení

Na zatýkání jednotlivých osob se podílela Zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. „Někteří pachatelé totiž byli ozbrojení. Jeden z nich měl u sebe třeba samonabíjecí pistoli a perkusní revolver. Přitom neměl zbrojní průkaz," přiblížil Hříbal.

Jednotlivým členům teď hrozí dva až deset let odnětí svobody. „Obvinili jsme je ze spáchání trestných činů nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látka a s jedy," řekl státní zástupce.

Starosta Rájce-Jestřebí Pavel Perout si nemyslí, že by se zrovna toto město vyznačovalo výraznějšími problémy s drogami. „V úzké spolupráci s městskou policií monitorujeme určitou skupinu lidí s pochybnou pověstí. Snažíme se je zapojit do pracovního procesu, ale je to velmi těžké. Přímo ve městě s nimi ale žádné větší problémy nemáme, a když se nějaké komplikace v minulosti objevily, policisté je vyřešili," podělil se o své stanovisko rájecký starosta.

Podle Jiřího Valnohy ze sdružení Podané ruce, které v regionu pomáhá drogově závislým, je pervitin na Blanensku nejrozšířenější tvrdou drogou. „Jeho výroba není složitá a léky, které k ní narkomani potřebují, se dají sehnat. Stejně jako vybavení varny," odůvodnil Valnoha.

To má podle Hříbala značný vliv na to, že počet kriminálních případů spojených s drogami meziročně stoupá. „Člověk většinou začne nejprve pervitin užívat, a když vidí, že jeho výrobu zvládne taky, vydělává si tak na další dávky," vylíčil komisař.

Jeho slova dokládají i statistiky. „Zatímco v roce 2012 řešili policisté na Blanensku pět případů drogové trestné činnost, o rok později jich bylo čtrnáct a loni ještě o jeden víc," podotkla Šebková.