Podle místních stály za vraždou manželské neshody. Řada z nich tvrdí, že ženu, která se do Jedovnic nedávno přestěhovala s mladším přítelem, zastřelil právě on. Po Lachmanovi se však slehla zem, stejně jako po jeho terénním autě. Policisté do akce nasadili také vrtulník. Kriminalisté byli v Senetářově i v pátek.

Hledaný muž je totiž pravděpodobně ozbrojený a může být nebezpečný. „Po René Lachmanovi stále pátráme. Podezřelý muž se pohybuje pravděpodobně v autě Toyota Land Cruiser zelené metalízy s poznávací značkou 8B87794. Nikdo by se ho v žádném případě neměl pokoušet zadržet. Pravděpodobně má totiž u sebe střelnou zbraň a může být nebezpečný. Pokud někdo hledané muže nebo jeho auto uvidí, ať neprodleně volá na linku 158," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Další informace k případu nechtěla policie v pátek vzhledem k průběhu vyšetřování zveřejnit.

Vražda jednapadesátileté ženy šokovala Jedovnice i nedaleký Senetářov. Řada lidí má strach, že vraha policie ještě nemá. „Na noc kolikrát nezamykáme. Ve čtvrtek večer jsme ale zavřeli celý barák. Přes den tady létal vrtulník A dnes tady projížděla policejní auta. Možná to někomu může připadat k smíchu, ale je to dost nepříjemné. Kousek odsud někdo zastřelí ženu a možná se tady pořád pohybuje v okolí. A má zbraň. Nikdo nemůže vědět, co se tomu člověku honí hlavou," uvedl v pátek muž, který v Senetářově žije. Přál si zůstat v anonymitě. Stejně jako všichni místní, které Blanenský deník Rovnost v Senetářově oslovil.

Zoo na dvoře

Celé jméno nechtěl prozradit ani osmasedmdesátiletý Jan, který v pátek dopoledne postával před svým domem. „Strach nemám. Jestli ženu zastřelil její manžel, tak se sem podle mě nevrátí. Nemá proč. Mstít se někomu? To je nesmysl. Ten už je dávno někde fuč. Vídával jsem ho sedět v hospodě. Chodil tam s manželkou i s tím její pozdějším přítelem. Byl trošku prudší a žárlil na manželku. Vím, že se kvůli tomu snad před časem popral v hospodě," řekl důchodce.

Podle místních se Lachman do Senetářova přistěhoval se ženou před několika lety z Brna. Živil se jako taxikář. Zároveň měl neobvyklou zálibu. Na dvoře svého domu choval zvířata. A ne ledajaká. V klecích měl lva, pantera, rysy, exotické ptactvo a divočáka. Choval také kozy a ovce. Část zvířat dal před časem pryč. „Se ženou se rozcházeli. Nedávno odešla s jiným. Asi řešili majetek. Zřejmě to celé neunesl. Jestli to ale opravdu udělal, tak to muselo být nějaké pomatení smyslů. Občas byl prudší, ale že by někoho zabil, to je strašné," řekl jeden z místních.

Kvůli zvířatům měl Lachman v obci podle zjištění Blanenského deníku Rovnost potíže s některými lidmi. Ti se k události odmítli vyjádřit. „Paní byla moc hodná. O jejím muži ale mluvit nebudu, nezlobte se," uvedla jedna z místních žen. Přiznala, že má strach.

Vraždy na Blanensku

K vraždě došlo ve čtvrtek po páté hodině ráno. V jedovnické lokalitě Chaloupky v Hybešově ulici. Jednapadesátiletá žena tam žila v jednom z privátů a šla právě do práce. „Ráno jsem slyšela volání o pomoc a pak několik výstřelů. Okamžitě jsem volala policii a záchranku. K ženě se seběhli sousedé, ale už ji nedokázali pomoct. Marně ji oživovali i hasiči a záchranka," popsala tragédii jedna z místních žen.

Vraždu vyšetřovali policisté na Blanensku letos také v Lipůvce. Začátkem července tam bodla opilá devětadvacetiletá žena do ramene po hádce svého přítele. Ten na místě vykrvácel. Za posledních šest let zaznamenali policisté v regionu celkem devět podobných případů násilné trestné činnosti. „Loni se na Blanensku vyšetřovala jedna vražda. Rok předtím dvě. Letos máme tyto případy dva," řekl policejní mluvčí Petr Nečesánek.