Podle úterních informací od policie se k požárům přiznal třiatřicetiletý muž z Hodonínska.Ten měl zapalovat trávu při svých výjezdech na jízdním kole, a to i ve tři hodiny ráno. „V předcházejících deseti dnech se tady požáry tak zintenzivnily, že byly de facto každý den. Proto jsme nasadili všechny naše hlídky včetně kriminální služby v okrese do terénu,“ přiblížil gradující ohnivou situaci nedaleko Hodonína ředitel místního územního odboru policie František Klimus.

Poslední březnové úterý pak škrtl žhář sirkou naposledy ve Vracově. „Jakmile nám přišlo avízo, že došlo k požáru, tak jsme velmi rychle přesunuli naše síly a prostředky do okolí tohoto místa. Tady už hasiči prováděli svou práci. Vytipovaného člověka se tady podařilo nalézt a zadržet,“ uvedl šéf hodonínských strážců zákona. Muž podle něj přitom nebyl pod vlivem omamných látek.

Hasiči bojují s požárem porostu u Rohatce.
Požár u Rohatce: u železnice hořel les, přiletěl i vrtulník s hasicím vakem

Zjišťování motivů žháře je nyní součástí probíhajícího vyšetřování. „Nějakým způsobem nám to vysvětloval a odůvodňoval. Jednotlivé verze budeme dál ověřovat. Podle jeho vyjádření, ale neměl v úmyslu páchat velké škody, projevil lítost a omlouvá se,“ přiblížil Klimus s tím, že každopádně obviněný žhář měl úmyslně způsobit od loňského října do 29. března pětadvacet požárů z katastrech Vracova, Hodonína a nejčastěji Rohatce.

Pětadvacet jednotek

Podezřelý žhář dal hodně zabrat profesionálním i dobrovolným hasičům. Kvůli němu muselo k zásahům na osm set hasičů. Naposled právě na území Vracova, kde hasiči zjistili hned tři ohniska. „Zasahovalo tady pětadvacet jednotek, ať už profesionálních či dobrovolných s pětačtyřiceti kusy protipožární techniky, a to včetně vrtulníku s bambi vakem. Zásah trval přibližně třináct hodin. Škody ještě momentálně vyčíslujeme v součinnosti s revírníky poškozených Lesů České republiky,“ sdělil ředitel hodonínského územního odboru profesionálního hasičů Tomáš Salajka.

Požár lesa poblíž Vracova.
Požár lesa u Vracova likvidovali hasiči dvanáct hodin. Podívejte se

Naopak první doložený požár, za kterým stál podezřelý žhář, je ze začátku října. „Zasáhl území deseti hektarů. Na této ploše zasahovalo čtyřicet velkokapacitních cisteren, osm dopravních automobilů a 181 hasičů. Zásah trval zhruba čtyřiadvacet hodin,“ připomněl vyšetřovatel hasičů Stanislav Klásek.

Podle policie se výše v současnosti zjištěné škody pohybuje kolem půl milionu korun. „Obviněný se zodpovídá z pokračujícího trestného činu poškození cizí věci,“ doplnil krajský policejní mluvčí Pavel Šváb s tím, že od konečného vyčíslení škod se bude odvíjet také případná výše trestu. Policisté spolu s hasiči chtěli zároveň úterní tiskovou konferencí uklidnit veřejnost o tom, že série těchto úmyslný požárů na Hodonínsku skončila.

V loňském roce hasiči v hodonínském okrese vyjížděli celkem ke 225 požárům, a letos už ke 120 případům.

Připomeňte si další nedávné požáry na Hodonínsku:

Požár lesa mezi Vracovem a Rohatcem.
FOTO: Oheň zachvátil les mezi Vracovem a Rohatcem, hasit ho museli 22 hodin
Sobotní požáry porostů.
OBRAZEM: Hasiči v sobotu zasahovali u desítek požárů porostů. I na Hodonínsku
Požáry trávy a porostů dál sužují jih Moravy. Hasiči neví, kam dřív. Na snímku zásah z Hodonínska.
OBRAZEM: Požáry trávy dál sužují jih Moravy, zasáhly i Hodonínsko
Hasiči v jednom ohni. Požáry trávy a porostů jsou letos rekordní. Na snímcích pondělní zásahy na jihu Moravy.
Hasiči v jednom ohni. Požáry trávy a porostů na jihu Moravy jsou letos rekordní