Lidé, které lákají často doma schované peníze důchodců, už se někdy ani nesnaží o lest, místo ní útočí hrubým násilím. „Stává se to častěji, než kolik je případů, kdy se pachatel vydává třeba za kontrolu plynu,“ uvedl nedávno ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil.

Komentoval přitom jen asi dva týdny starý případ z brněnské Hybešovy ulice, kde si vraha do bytu pustil osmaosmdesátiletý muž sám. Násilník jej ubil hned za dveřmi, následně z bytu odnesl mobil a televizi. Peníze totiž nenašel. „Muž zazvonil nebo zaklepal a důchodce mu otevřel. Poškozenému byla způsobena tupá zranění v oblasti hlavy,“ sdělil Luděk Blahák z odboru kriminality.

Svatopluk Bartík.
Zeman a rakovina: Bartík se omluvil, platit nechce. Prezidenta vyšetří znalec

Obdobný případ předtím zaznamenali i v Břeclavi. Tam přišli o život dva lidé. Obě vraždy, o nichž Deník Rovnost už v minulých týdnech informoval, znovu vyvolaly diskuzi o potřebě prevence a informovanosti starších lidí v kraji.

Podle sociální pracovnice z poradny ŽIVOT90 je jedním z klíčových faktorů důvěřivost. „Důchodce potřebuje lidský kontakt, proto člověka pustí dovnitř, pokud se k němu chová slušně,“ vysvětlila Marie Havrlíková.

I vlídný člověk se ale po otevření dveří může změnit ve smrtelné nebezpečí. „Důchodci neví, koho za dveřmi mají. Proto bych na ně chtěl apelovat, aby si dávali pozor zejména na cizí a podezřelé lidi a používali také bezpečnostní prvky na dveřích,“ upozornil Tržil.

Ilustrační foto.
Muž stanoval na nádražním ostrůvku. Chtěl se prý schovat před deštěm

Zabezpečení na dveřích může při napadení důchodcům pomoct získat třeba čas na přivolání pomoci. „Starší lidé už totiž nemusí mít tolik síly, aby dokázali udržet dveře pootevřené. Cesta dovnitř je tak pro případného pachatele poměrně snadná. Ještě více ohrožení jsou osaměle žijící důchodci, proto je dobré, je pravidelně kontrolovat telefonicky nebo ještě lépe osobně,“ poradila mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková.

Právě hlídky městské policie se věnují i preventivní činnosti. „Nedávno jsme spustili projekt Bezpečná adresa, při němž strážníci radí, jak zabezpečit dům před vloupáním. Kromě zámkových systémů upozorňují také, že je důležité znát se se svými sousedy,“ doplnila Kadrnožková. Dodala, že zamezit vstupu cizích lidí do domu a potažmo také do bytu můžou například dveře na přidělené čipy nebo kamery.

Ilustrační fotografie.
Rameno, třísla, žebra. Třikrát měla pobodat manžela, sama má na těle staré jizvy

Poslední případ okradení důchodce, který policisté v kraji zaznamenali, se ke štěstí devětaosmdesátileté ženy obešel bez násilí. Neznámý muž vstoupil do jejího bytu a požádal o sklenici vody. „Pak využil okamžiku, ze zásuvky vzal peněženku a odešel. Kamery poté zachytily jeho pohyb v ulicích ,“ uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník.

ELIŠKA KOUKALOVÁ
VOJTĚCH DUFEK