Na vodní nádrži Křetínka se do akce kromě desítek strážců zákona také městští strážníci, členové vodní záchranné služby a jihomoravské rybářské stráže. Ti zkontrolovali na čtyři desítky rybářů. „Odhalili jsme dva přestupky v úseku rybářství, další osobě jsme pro vážné porušení zákona na místě odebrali povolenku k lovu ryb a jednomu rybáři bylo zajištili jeho náčiní. Na vodní ploše jsme zkontrolovali dvanáct plavidel. Jejím vůdcům jsme provedli dechovou zkouška s negativním výsledkem. Dále policisté vyřešili patnáct přestupků za nesprávné parkování kolem vodní nádrže,“ vyjmenovala blanenská policejní mluvčí Lenka Koryťáková.

Ve večerních hodinách se policejní hlídky přemístily do Boskovic. Zde se zaměřily na veřejný pořádek a dohled nad bezpečnosti v silničním provozu. „Během noci jsme kontrolovali nejen řidiče aut, ale také zvýšený počet jezdců na populárních elektrokoloběžkách, které jsou tady volně k zapůjčení. Bohužel většina z nich nebrala v potaz, že alkohol nepatří ani za řídítka koloběžky,“ uvedla Koryťáková.

Bakterie E.coli, ilustrační foto
Pro pitnou vodu bez bakterií: brněnští vědci vyvíjí novou čistící technologii

Jízdu pod vlivem alkoholu tak policisté zjistili u deseti z nich. Nejvyšší naměřená hodnota přesahovala dvě promile. „Další alkohol naměřili také u tří mladistvých osob. Zde se nejvyšší hodnota při provedené orientační dechové zkoušce vyšplhala téměř na 1,5 promile,“ vyčíslila mluvčí.

Zároveň také upozornila jezdce na elektrokoloběžkách, že ani za tato řídítka alkohol v žádném případě nepatří. „Může se zdát, že řidiči koloběžek nejsou běžnými účastníky silničního provozu. Jakmile jsou však na pozemní komunikaci a řídí i tyto stroje, stávají se z nich řidiči, na které se vztahuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Zákony posuzují koloběžku jako jízdní kolo, proto i zde stále platí nulová tolerance alkoholu a jiných omamných látek,“ srovnala Koryťáková.