Černohorští se s vodohospodáři nedohodli na majetkoprávním vyrovnání. „Před časem jsme u okresního soudu podali žalobu. Právníci Černé Hory se předtím snažili zpochybnit členství obce ve svazku. To potvrdil jak kraj, tak ministerstvo vnitra. Později podali odvolání, nyní čekáme na první stání u soudu. Mám za to, že odvolání nyní řeší Krajský soud v Brně,“ řekl předseda Svazku Jiří Charvát.

Podle místostarostky Černé Hory Petry Zavřelové mají teď už kauzu v rukou právníci. „Svazek stále blokuje náš majetek. Na tom se nic nemění, stejně jako naše dřívější stanovisko. Jsou tam vzájemné žaloby a budeme se soudit. Jak se celá situace vyvine dál, záleží po volbách také na postojích nového vedení obce,“ připomněla místostarostka.

Mluvčí Okresního soudu v Blansku Lenka Polachová potvrdila, že kauza nyní leží na Krajském soudu v Brně. Kvůli odvolání jedné ze stran. „Zda budeme ve věci samé vůbec rozhodovat, vyplyne až z rozhodnutí odvolacího soudu,“ podotkla.

Ilustrační foto
Černohorským vystoupení ze svazku nepomohlo. Spor o vodu zřejmě rozetne soud

Vodovodní a kanalizační síť chtěli Černohorští provozovat sami, aby platili méně. Kubík vody je ale stále stojí téměř 97 korun. A zřejmě ještě dlouho bude.

Za majetek, který má Černohorským zůstat, a za náklady spojené s vystoupením požaduje totiž svazek sedm milionů korun. To je pro zástupce městyse nepřijatelné. „Některé požadavky jsme uznali, ale další jsou neadekvátní. Pro nás je ale klíčový zdroj pitné vody Zelený kříž, který je podle svazku neoddělitelný majetek a měl by mu zůstat. Z čeho bychom ale pak brali vodu?“ řekl před podáním žaloby starosta Ondřej Měšťan.

Ve sporu o Zelený kříž nechce při majetkovém vypořádání ustoupit ani jedna strana. Voda z něj nenapájí jen Černou Horu. Pro černohorské domácnosti se zatím nic nemění.

Ilustrační foto.
Půl hodiny zastavená vlaková doprava: rychlík usmrtil na přejezdu v Blansku muže

I po vystoupení ze svazku jim vodu dodává Vodárenská akciová společnost a na opravách vodovodní sítě se místní se svazkem zatím dohodli. Ne všichni Černohorští s opuštěním svazku souhlasili. „Já jsem v referendu odchod ze svazku nepodpořil. Cena vody je vysoká. Ale pokud by byla v režii obce, tak si myslím, že bychom platili jen o několik korun méně. Spíš mám za to, že by byla dražší. Provoz a opravy jsou nákladné,“ poznamenal před časem jeden z místních Jan Sláma.