Možností, jak domov zabezpečit nebo případné zloděje od krádeže odradit, existuje spousta. „Důležité je zařídit, aby to vypadalo, že v bytě někdo je. Stačí třeba nechat jedno světlo rozsvícené nebo se domluvit se sousedy, aby vybírali schránku," uvedl Pavel Mikšátko z firmy, která se na zabezpečování bytů specializuje.

Ochrana začíná od dveří. „Je potřeba mít dobré zámky, které nejde odvrtat. Nejlepší jsou samozřejmě bezpečnostní," upozornil Mikšátko. Ty mají obvykle trezorový mechanismus s až sedmi bezpečnostními čepy. Zlodějům navíc ztíží práci, pokud jsou zámky po obvodu zalité do betonu.

Podle Mikšátka existují dva typy zlodějů. Náhodného lze snadno odradit. Pokud si však byt zloděj vytipuje předem, pomůže už jen bezpečnostní systém. „Za zabezpečení běžného bytu většinou lidé zaplatí kolem pětadvaceti tisíc korun. U domů se částka pohybuje kolem čtyřiceti tisíc. Má totiž víc vstupů a prosklených ploch," vysvětlil Mikšátko. Systém si lze i jen na několik dní pronajmout.

Podrobný návod, jak byt uchránit, na svých stránkách nabízejí i policisté a hasiči. Shodují se v několika základních věcech. „Před odjezdem se vyvarujte dlouhého divadla při balení a odjíždění, zvyšujete riziko, že si toho někdo všimne. Bezpečnostní fólie na oknech podstatně ztěžují zlodějům práci. Z jednoduchého rozbití skla se stane složitá záležitost," radí stránky policie.

S tím souhlasí odborník na zabezpečování Michal Ježek. „Udělali jsme průzkum u tisíce vězňů. Při vloupání obvykle vylomí okno. Ta jsou většinou nejméně zabezpečená," řekl Ježek.

Pochopila to už i Brňanka Markéta Žáková. „Odjela jsem za rodinou. Kamarádka, která mi kontrolovala byt, se do něj jednou nemohla dostat. Dveře byly zevnitř zajištěné zámečkem. Zloděj se dovnitř dostal přes okno na záchodě," popsala vloupání Žáková. Měla štěstí. Muž se kamarádky lekl a stejnou cestou utekl bez kořisti.