Dva létající stroje na dálkové ovládání s kamerou už před časem pracovníci jeskyní ze dna Macochy vytahovali. Třetí před několika dny. „Volali z Punkevních jeskyní, že v propasti létá dron. Když jsme přijeli nahoru na ochoz, nic podezřelého jsme neviděli. Už jsme jeli zpět, když za pracovníky jeskyní přišli ruští turisté s tím, že nutně musí k jezírkům. Přistáli tam s dronem a nemohli vzlétnout. Pouštěli ho z Dolního můstku a asi se jim ztratil signál,“ popsal událost vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras Leoš Štefka.

Pracovníci jeskyní dron ze dna propasti vyzvedli a odevzdali turistů. Ti však dostali pokutu. S podobnými přestupky se v krasu setkávají ochránci přírody stále častěji. Loni v dubnu členka stráže přírody zastihla dva muže u Býčí skály, kde byl zákaz vstupu kvůli hnízdění sokolů stěhovavých. „Muži sice za pásku nešli, ale chystali se pod skálou s hnízdem vypustit dron,“ uvedl Antonín Tůma ze Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

Stříbrný poklad. Ukrytý v kořenech, pod vrstvou hlíny. Desítky mincí. V jižní části okresu Blansko ho objevil první lednovou sobotu hledač Jiří Pernica s detektorem kovů. Nález přibližně padesátky mincí okamžitě ohlásil pracovníkům Muzea Blanenska.
Hledač pokladů našel na Blanensku padesát stříbrných mincí

Tam podle nového nařízení vlády, které stanovilo nové hranice krasu, nesmějí od loňského dubna bez povolení drony a bezpilotní modely letadel létat nad první a druhou ochrannou zónou. V nich se nachází například Býčí skála, rezervace Vývěry Punkvy nebo okolí propasti Macocha.

Nakonec se vše vyřešilo domluvou. „V takovém případě můžeme nově přestupek pokutovat na místě. Až do částky deset tisíc korun. Z mého pohledu je ale důležitější informovanost lidí. Ve zmíněných lokalitách zákaz používání dronů vyznačíme. V terénu se s nimi v takzvaných klidových oblastech setkáváme čím častěji. Dva havarované drony jsme vylovili ze dna Macochy,“ upřesnil po tehdejší události Tůma.

Povolení by ochránci přírody podle něj vystavili jen v případě vědeckého výzkumu nebo odborného monitoringu. Dron mohl v Moravském krasu ohrozit hnízdící pár sokola stěhovavého. „Samec by na dron zaútočil a mohl se zranit. V případě ohrožení může samice opustit hnízdo a už se nevrátit,“ řekl René Bedan, který se věnuje fotografování vzácných ptáků a ochraně jejich hnízdišť.