„Vítězslava Bártu zprošťujeme v plném rozsahu obžaloby," prohlásila v úterý hned na úvod své zhruba dvacetiminutové závěrečné řeči soudkyně Michaela Zummerová. Alespoň prozatím tak ukončila několik měsíců trvající soudní při. Na jedné její straně stojí bývalý účetní Sudic a na druhé současné vedení obce. A zatímco Bárta ze zdravotních důvodů odmítl výsledek procesu komentovat, starostka Sudic Olga Dočkalová přiznala, že ji rozsudek zklamal.

Spor mezi nynějším vedením Sudic a Bártou trval dva a půl roku. Vše začalo na podzim roku 2010, kdy se po komunálních volbách v obci vyměnilo téměř celé zastupitelstvo. Pozici účetního obce v té době zastával Bárta. Nové vedení však odsouhlasilo, že jeho pozici zruší. Bývalí zastupitelé a účetní Bárta tak měli úřad i s veškerou agendou předat.

To se podle nynější starostky Dočkalové nestalo a bezprostředně po ukončení pracovního poměru předal Bárta jen část dokumentů. „V následujících dnech jsme zjistili, že z obecních počítačů zmizela veškerá data a také že na obecním úřadě chybí obecní notebook. Chyběly i dokumenty v písemné formě," řekla už dříve Dočkalová.

Celý případ tak skončil před soudem. „Vítězslav Bárta je obžalovaný z přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a pro přečin zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Za to mu hrozí rok až pět let odnětí svobody," uvedla na začátku celého procesu Zummerová.

Minule se Okresní soud v Blansku případem zabýval devátého dubna. To z policejních expertíz těžila především obžaloba. „Z dat o účetnictví, která se z disků podařilo dostat, jsme například zjistili, že úřad vystavoval faktury třetím osobám a některé zaúčtované částky, které byly zadané v počítači, nesedí s těmi na fakturách. Data jsou sice neúplná, vyvstávají z nich ale nové otázky vázané k motivu jejich smazání," prohlásil tehdy Tomáš Krejčí, který Sudice zastupuje.

Soudkyně však nakonec v úterý dopoledne rozhodla opačně. Bárta je podle ní nevinný, a proto jej všech bodů obžaloby zprostila. „Obžaloba neprokázala Bártovi žádný z vyčítaných přečinů. Nevíme jistě, kdo měl skutečně přístup jednotlivým počítačům, a kdo měl tím pádem možnost nějaká data smazat. Navíc soudní znalec prokázal, že po určitých technických operacích jsou data dostupná," zaznělo v její závěrečné řeči.

Dokumenty v koši

Podle Bártovy obhájkyně Lenky Řehulové je celý případ důkazem účelové snahy stávajícího zastupitelstva očernit za každou cenu to minulé. „Rozhodně stojí za připomenutí, že původní trestní oznámení obec podala na bývalého starostu Milana Kosičku a na pana Bártu spadlo až později jen kvůli tomu. že vedl účetnictví," vylíčila advokátka. Bárta podle ní pouze odložil dokumenty do koše, odkud se k nim mohl kdokoli bez problémů dostat a ověřit si všechna potřebná data.

Starostka Dočkalová podobný argument zpochybňuje. „Jsme malou obcí, kde se všichni navzájem známe. A opravdu si nemyslím, že by takzvané předání obce mělo fungovat takovýmto způsobem. Skutečně mě nenapadlo, že mám důležité materiály hledat v odpadkovém koši. Za mnohé hovoří to, že nám účetnictví poslal po své dceři a sám s námi odmítá komunikovat. Na to však bohužel žádný zákon nepamatuje," uvedla.

Soud rozhodl mimo jiné o tom, že Sudicím nenáleží právo na vymáhání náhrady vzniklých škod. „Vedení obce si samo může za to, že si najali odborníky, aby jim zpracovali agendu. Kdyby si vedli účetnictví řádně sami, nepotřebovali rekonstrukci," nebrala si servítky Řehulová.

Starostka se o penězích bavit nechtěla. „Škody se penězi vyjadřují těžce. Sice šlo o desítky a desítky tisíc, ale hlavní je čas, který jsme všichni strávili dáváním účetnictví do pořádku. Zastupitelé tak přibližně dva roky dělali většinu práce zadarmo," řekla Dočkalová.

Co bude dál, zatím prozrazovat nechtěla. „Na případném odvolání se nejdřív poradím se svým právním zástupcem. Na řadě jsou však i jiné kauzy, v čele s pochybnou rekonstrukcí sokolovny za jedenáct milionů korun. Teď je jisté jen to, že pan Bárta vyhrál a my bohužel moc dobře víme, co nás kvůli tomu čeká. Šikana a nespravedlnost budou pokračovat," dodala sudická starostka.

Názory lidí z obce na kauzu se různí. „Já jsem zdejší patriotka, a proto mě nejvíc ze všeho mrzí všechny ty zbytečné rozkoly, ke kterým teď u nás dochází. Ale jestli mám říct stručně svůj názor, jsem ráda, že Bártu osvobodili," podotkla žena ze Sudic, která si nepřála zveřejnit své jméno.