Látku DRP-104 vyvinul tým Pavla Majera z ÚOCHB ve spolupráci s vědci z Univerzity Johnse Hokpinse v Baltimoru. "Zahájení testů naší látky na lidech je skvělá zpráva a důležitý milník na cestě k nové léčbě pro onkologické pacienty. Na oslavy je ale ještě příliš brzo. Před naší látkou je ještě dlouhá cesta a řada překážek. To, že se dostane úspěšně až do cíle, není zdaleka jisté," řekl Majer.

Očkování - Ilustrační foto
I chřipka může ohrozit život. Je nejvyšší čas se očkovat

Podle vědců látka DRP-104 uvolňuje v nádorech antimetabolit DON, který zastavuje buněčný metabolismus glutaminu. To je klíčový zdroj dusíku, který potřebují k růstu rakovinné buňky. Látka tak potlačuje rakovinné bujení. Glutamin je sice zdrojem dusíku i pro zdravé buňky, vědcům se však tento "problém" podařilo překonat a zajistit, aby ve zdravé tkáni zůstala léčebná látka neaktivní.

Kombinace s imunoterapií

Nadějná je podle vědců zejména kombinace této léčby s takzvanou imunoterapií, která je zaměřena na posilování imunitní reakce organismu vůči nádoru. Rakovinné buňky využívají řadu způsobů, jak oklamat buňky imunitního systému a uniknout jejich pozornosti. Při imunoterapii se tedy pacientům podávají PD-1 protilátky. Cílí na posílení imunitní reakce organismu, aby si s rakovinnými buňkami mohl poradit.

Ústav uvedl, že prvotní testy na zvířatech ukázaly, že při použití léčebné látky z Česka jsou metabolicky strádající buňky na PD-1 protilátky citlivější, díky čemuž má imunoterapie mnohem lepší efekt.

Vyšetření na kožní nádor (melanom)
Pozor na zákeřné kožní nádory. Nechte se včas vyšetřit

"Než se potenciální lék poprvé dostane do fáze klinických testů na lidech, musí projít dlouhou cestou a mnoha dílčími zkouškami. Většině kandidátních látek se to nikdy nepovede. Zahájení klinických testů je tak samo o sobě velmi vzácný úkaz a výraz velké důvěry k této molekule. Jsme pyšni, že se něco takového povedlo další látce vymyšlené v našem ústavu," řekl k pokroku ředitel ÚOCHB Zdeněk Hostomský.

Firma Dracen Pharmaceuticals od ÚOCHB a Univerzity Johnse Hopkinse zakoupila licenci na vývoj těchto látek pro léčbu rakoviny. Jejich výzkum pak v roce 2018 podpořil také zahraniční investor částkou 40 milionů dolarů (zhruba 920 milionů korun). Podle dřívějšího vyjádření zástupců dceřiné firmy ÚOCHB i&i Prague může zisk pro českou stranu v případě úspěchu dosáhnout i stovek milionů korun.