Sloužící lékaři si stěžovali na špatné vybavení i nízké odměny. Snažili se vyjednávat s vedením nemocnice i představiteli kraje, který je zřizovatelem nemocnice.

Jak zjistil Deník Rovnost, po Novém roce přišly dobré zprávy. „Po vyjednáváních jsme se domluvili na tom, že příspěvek, o který žádala nemocnice ve Vyškově, zvýšíme,“ shrnula mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

MZDY ROSTOU

Roli podle ní sehrál i celostátní trend. „Platy pracovníků ve zdravotní sféře rostou, i to byl jeden z důvodů tohoto kroku,“ dodala Brindzáková.

O kolik peněz budou mít zubaři na výplatní pásce víc, Brindzáková sdělit odmítla. Podle ní také ještě záleží na vedení vyškovské nemocnice, jakou sumu dá sloužícím lékařům a kolik investuje do zařízení.

Že zubaři dostanou větší odměny, potvrdila i ředitelka vyškovské nemocnice Věra Seidlová. „Příspěvek se nám podařilo navýšit. Zatím k němu ale nemůžu ještě nic víc říct. Ani o kolik víc dostanou ti, kdo pohotovost slouží,“ řekla Seidlová.

Ilustrační foto.
Levný byt i dovolená na horách. Nemocnice lákají nové sestry na benefity

Podle ní se vedení nemocnice snažilo s krajem vyjednat co nejvyšší sumu. „Odměny se zvýší od února. Služby na pohotovosti máme zajištěné dál podle platného režimu,“ okomentovala ředitelka vyškovské nemocnice.

Nárůst odměn, které byly ještě loni 250 korun za hodinu, těší i vyškovskou zubařku a členku představenstva vyškovské oblastní stomatologické komory Marii Ponížilovou. „Je to skvělá zpráva. Jsem ráda, že zubaři dostanou víc zaplaceno, protože si to zaslouží,“ okomentovala novinku Ponížilová.

Sama na pohotovosti slouží. „Všichni sloužíme ve svém volném čase v sobotu a neděli, a za pár korun se to nikomu dělat určitě nechce,“ dodala zubařka.

Problémy s pohotovostí
• Před rokem se začali zubaři z Vyškova bouřit a chtěli hromadně skončit se službami na pohotovosti.
• Příčinou sporu byla nízká odměna, za hodinu dostal sloužící lékař 250 korun.
• Jihomoravský kraj dal jako zřizovatel nemocnice na provoz pohotovosti víc peněz, odměny za služby zvýší. Služby má pohotovost zajištěné nadále.
• Ve Vyškově slouží zubaři o víkendech a svátcích od 8.00 do 13.00.
• Zubař průměrně za službu ošetří 7 pacientů.