Jak sladký je život díky čokoládě se mohou přesvědčit návštěvníci valtického zámku. Oči i chuťové buňky poškádlí zájemci až do neděle v komnatách ve druhém patře zámku.„V místnostech v tomto poschodí se nenachází žádný nábytek. A to z toho důvodu, že se nedochoval. Chtěli jsme tento nedostatek něčím zaplnit, proto jsme vymysleli tuto čokoládovou akci," odůvodnil kastelán zámku ve Valticích Michal Tlusták.

Nápad se zrodil v jeho hlavě před dvěma lety. „Byl jsem tehdy na dovolené ve Francii. Navštívil jsem zámek Vaux, kde se konal právě festival čokolády," vyprávěl.

Velká společenská událost spojená dokonce i s plesem a velkým ohňostrojem jej natolik nadchla, že se rozhodl vytvořit obdobnou akci i ve Valticích. „Loni jsme to vyzkoušeli a mělo to u lidí ohlas," pokračoval Tlusták.

Ukázat svůj sortiment přijely před rokem čtyři firmy. O dvě méně než letos. „Pomalu ale jistě to narůstá. S tím souvisí také fakt, že jsme otevřeli pro festival více místností," podotkl správce památky.

Místo jedné komnaty si tak zájemci mimo nabízené okruhy v prvním poschodí zámku tentokrát projdou další tři místnosti o patro výš.

„Návštěvníci zámeckého prohlídkového okruhu mají na festival vstup zdarma," upozornil také Tlusták.

Čokoláda s vínem

Podruhé zavítal na valtický sladký festival Sladký život i majitel Salónu čokolády v Hradci Králové Jiří Stejskal. Na rozdíl od ostatních, kteří své výrobky ve Valticích jen představují, Stejskal společně se svým kamarádem vyrábí čokoládu vlastní. „Naše zboží není z čokolády, která by byla už dříve nějak upravená či něčím ošizená," tvrdil.

Lidé u jejich stánku ochutnají čokoládové bonbóny, tabulkovou nebo horkou čokoládu tryskající z fontány.

„Nejvíce mě láká čokoláda hořká, alespoň sedmdesátipro­centní," přiznala například Martina Musilová.

Kromě extra hořké čokolády z Ekvádoru s jednasedmde­sátiprocentním podílem kakaa mohou však lidé chuťové buňky zapojit i při degustaci vína. „S tím nám pomohl Národní salón vín. Díky tomu jsme mohli letošní nabídku festivalu rozšířit o ochutnávku vzorků vín," lákal kastelán s tím, že si lidé doušky lahodného moku mohou dopřát každé dvě hodiny.

Ale tím víkendová nabídka na zámku ve Valticích zdaleka nekončí. V sobotním programu nezapomínají ani na malé návštěvníky. Jak Tlusták dodal, hlavně na děti myslel v minulosti i kníže z rodu Lichtenštejnů.

„Dochované prameny dokazují, že valtické děti dostávaly od knížete na Vánoce hrneček zámecké čokolády a bábovku," přiblížil.

Poslední možnost osladit si letos život v zámeckém stylu mají lidé ve Valticích v neděli. „Pokud všechno půjde dobře, tak příští rok přichystáme i ples. Proto také opravujeme jeden ze sálů v druhém patře," prozradil kastelán.