„Jednalo se o spoře oblečené mladé ženy, které k sobě byly vždy ve dvojici připoutány řetězy,“ přiblížil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Účastnice se vymezovaly proti testování produktů na zvířatech v přibližně padesáti laboratořích po celém tuzemsku. Dočasně blokovaly hlavní dopravní tah vedoucí skrze město na Vyškovsku. „Nechtěly opustit místo na silnici, policisté je proto za pomocí donucovacích prostředků z komunikace odvedli,“ pokračoval Šváb.

Odvolání protestu ženy podmiňovaly vydáním pěti laboratorních zvířat. Policisté situaci řešili pohotově, významnější dopravní komplikace kvůli akci řidiči dle ohlasů nezaznamenali. „O ničem takovém nevím,“ komentoval také ivanovický starosta Vlastislav Drobílek.

Ilustrační foto
Nejméně sebevražd je na Vyškovsku, spáchalo ji ale rekordně mnoho žen

Ženy kritizovaly údajné týrání zvířat, své vystoupení nazvaly blokádou. Konkrétní místo organizátoři potvrdili teprve těsně před zahájením jejich protestu. „Testování na zvířatech je kruté a je třeba jej ukončit. Zvířata nepatří do laboratoře,” řekla k akci v pondělí jedna žena z kolektivu Bunnies, která si nepřála zveřejnění svého jména.

Akce si všímali také někteří místní obyvatelé. Mnozí pro podobné argumenty neměli pochopení. „Můj názor je ten, že je to pěkná blbost. Bioveta vyrábí léky pro zvířata a myslím, že jich tím víc zachrání,“ divil se protestu třeba Richard Unger z Ivanovic na Hané.

Reagoval také ředitel společnosti Bioveta Libor Bittner. „Používání zvířat v rámci vývoje nám nařizuje Evropský lékopis. Pokud bychom ho nedodržovali, nemůžeme v oboru vývoje a následné výroby vakcín podnikat. Pokud s tím někdo nesouhlasí, nechť se obrátí na příslušné orgány Evropské unie,“ vysvětloval Bittner.

PROTEST V IVANOVICÍCH

Čtyři mladé ženy.

Byly k sobě spoutané řetězy.

Protestovaly proti testování na zvířatech.

Skončily na obvodním oddělení policie.

Konec využití zvířat pro testy prosazuje Evropská iniciativa za ukončení testování na zvířatech, která pokračuje až do konce srpna. Své podpisy pod ni připojují všichni zájemci, kteří jsou zároveň občany a občankami Evropské unie. Online tam k pondělku iniciátoři v celé unii shromáždili zatím přes sedm set šedesát tisíc podpisů.

Podobná forma protestu jako v Ivanovicích je v posledních dnech hlášená i z dalších zemí po Evropě. „Účastnice mířily na obvodní oddělení policie k dalšímu řešení. Zpočátku šla dobrovolně pouze jedna z nich, ale skončily tam všechny čtyři. Jsou podezřelé ze spáchání přestupku podle zákona o pozemních komunikacích,“ dodal policejní mluvčí Pavel Šváb.

Proti testům na zvířatech vystupuje v regionu například také organizace Bučovice Animal Save. „Tuto akci jsme neorganizovali, nicméně jsem přesvědčená, že potřebujeme testy na zvířatech nahradit moderními alternativními metodami. Známe jich už dost,“ komentovala za organizaci Katrin Vorreiter.

Bioveta je farmaceutickou společností, její pracovníci vyrábějí léčiva pro veterinární i humánní použití. Její historie začala již v roce 1918, kdy vznikl Státní ústav pro rozpoznání zvířecích nákaz a výrobu očkovacích látek. Přelomem byla privatizace Státního podniku Bioveta před sedmadvaceti lety. Své přípravky dnes firma prodává do celého světa, zahrnují také léčiva a vakcíny pro různé druhy zvířat včetně koní nebo psů.