Čtrnáct pravdivých, deset nepravdivých a čtyři zavádějící nebo neověřitelné výroky odhalili analytici z projektu Demagog.cz v projevech a vystoupeních prezidenta Miloše Zemana při jeho nedávné návštěvě Jihomoravského kraje. Hrad se ovšem proti hodnocení ohrazuje.

Mluvčímu prezidenta Jiřímu Ovčáčkovi se nelíbí například ohodnocení výroku, ve kterém prezident Zeman mluví o průvodci To je Brno a části, ve která spoluautor knihy Stanislav Biler označuje Kuřim na Brněnsku za pracovní tábor. „Pasáž napsali členové hnutí nebo strany Žít Brno,“ uvedl Zeman ve výroku, který Demagog.cz označil za nepravdivý.

Třetí a zároveň závěrečný den prezidenta České republiky na návštěvě Jihomoravského kraje strávil Miloš Zeman v Brně a Kuřimi.
Zeman o návštěvě jižní Moravy: Vrátil bych se do sklípku, když mě pozvou

Podle Ovčáčka je to ovšem manipulace s fakty. „Demagog.cz zamlčuje, že Biler byl u toho, když Žít Brno vznikalo. Je irelevantní, že pak v Žít Brno skončil,“ stěžoval si Ovčáček. Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Jan Tvrdoň, který projekt Demagog.cz vede, se ovšem hájí tím, že Biler skutečně nikdy člen hnutí Žít Brno nebyl a ani hnutí nezakládal. „Působil ještě v původním recesistickém spolku Žít Brno, to ale není totéž,“ vysvětlil Tvrdoň.

Ovčáček považuje projekt Demagog.cz za nedůvěryhodný. „Postupuje například tak, že pokud prezident prohlásí, že nějakou dálnici postavili po deseti letech a otevřeli ji v lednu a ve skutečnosti to bude v únoru, tak podle projektu prezident lže,“ doplnil Ovčáček.

Prezident České republiky Miloš Zeman na návštěvě Jihomoravského kraje.
Zemana uvítaly gripeny. Trápí mě letiště v Brně, řekl prezident

Tato výtka ale není podle Tvrdoně pravdivá. „Neurčujeme, kdo lže a kdo mluví pravdu. Jen poukazujeme na to, když někdo tvrdí nepravdu. To automaticky neznamená, že lže, nemusí mít žádný zlý úmysl. Může se prostě splést. Příklad s dálnicí je extrémní. Při hodnocení býváme tolerantní a spíše politikům přilepšujeme,“ komentoval Tvrdoň.

Jeho projekt prý politiky nepotřebuje chytat za slovíčka. „Například jsme vůbec neověřovali výrok, který padl při prezidentově návštěvě v Kuřimi. Jeden z místních se prezidenta bez mikrofonu ptal, proč porušil svůj předvolební slib a dal milost dvojnásobnému vrahu Jiřímu Kajínkovi. Prezident ovšem otázku do mikrofonu publiku přetlumočil jako dotaz, proč Kajínka omilostnil a to už je něco jiného. Na náměstí nefungovala správně technika a mohlo i u prezidenta dojít k omylu, proto jsme od hodnocení upustili,“ dodal Tvrdoň.

Prezident Miloš Zeman se ve druhém dni návštěvy Jihomoravského kraje zastavil na Hodonínsku. V Jihomoravské armaturce se setkal s vedením firmy a zaměstnanci.
Zeman dostal uzené, víno a také lavičku. Doufám, že mě přežije, řekl o ní

Podle politologa Lubomíra Kopečka nebude mít hodnocení Demagog.cz patrně příliš vliv na Zemanův výsledek v prezidentských volbách. „Na voliče působí velké množství různých faktorů, jako je například prezidentovo zdraví, jeho zásahy do nedávné politické krize nebo i způsob vystupování. Nedá se tak říct, že by zrovna zrovna tento jeden měl být významnější než jiné,“ vysvětlil Kopeček.

Právě svým vystupováním na sebe Zeman poutá velkou část pozornosti. Především takzvanými bonmoty. „Když vstupoval do politiky před listopadem roku 1989, musel umět zaujmout. Na současné politické scéně není jediný, kdo bonmoty používá. Další je třeba Miroslav Kalousek. Zeman je v jejich používání nejšikovnější,“ upozornil politolog.

Ilustrační foto.
Černí pasažéři dluží dopravnímu podniku 158 milionů. Loni rozdal 68 tisíc pokut