Zemanovci mají nejsilnější základnu na jihu Moravy. Mají tam asi tři stovky členů z dvou tisíc v celé republice. „Kandidatura Miloše Zemana nám z dlouhodobého hlediska pomohla. Do strany vstupují mladší lidé a vracejí se členové, kteří po neúspěšných parlamentních odešli. Budeme ale víc přemýšlet, koho do strany přijmeme," upozornil krajský šéf strany Marián Keremidský. Noví členové se podle něj začali straně hrnout od začátku Zemanovy kampaně loni na jaře.

Keremidský věří, že strana vylepší svůj tři roky starý volební výsledek. „Cheme ho minimálně zdvojnásobit a na jihu Moravy získat jednoho nebo dva poslance," dodal Keremidský, který však nechce v kampani spoléhat jen na budoucího prezidenta Zemana.

Vztah k ČSSD

Politilog Michal Pink považuje za rozhodující, jak bude Zeman vycházet s Českou stranou sociálně demokratickou, kterou ale v minulosti často kritizoval. „Pokud se usmíří, mohou Zemanovci postupně přejít pod sociální demokracii a do voleb kandidovat společně. Pokud bude ČSSD se Zemanovci soupeřit, je otázka, jak to obě strany poznamená," sdělil politolog, podle kterého se směřování sociální demokracie víc vyjasní po jejím březnovém stranickém kongresu.

Jihomoravští Zemanovci jsou zatím ke spolupráci se sociálními demokraty opatrní. Zvláště, když se jim v poslední době hlásí bývalí členové této strany. „Mluvil jsem s lidmi z ČSSD v Hodoníně a domluvili jsme se, že se budeme tolerovat a začneme spolupracovat. Jsem proti tomu, aby se lidé z jedné levicové strany přelévali do druhé. Na ně si musíme dávat pozor. Mohou to být přeběhlíci, kterým jde jen o funkce" tvrdí člen jihomoravského předsednictva Zemanovců a předseda strážnické organizace Rudolf Bauer. Dodal, že Zemanovci chtějí založit organizaci také ve Veselí nad Moravou a Sudoměřicích na Hodonínsku. Tyto buňky podle něj ale nevzniknou dřív, než po únorové krajské konferenci.

V kyjovské organizaci podle jejího předsedy Karla Longavera už mají od pátku jedenáct nových zájemců o členství, přičemž tato městská organizace má kolem čtyřiceti členů. „Mezi zájemci jsou i bývalí členové ČSSD, kteří už ale ve straně nejsou třeba pět let. V přijímání nových lidí jsme opatrní, ptáme se, kde pracují a jakou mají za sebou politickou kariéru, proč nejsou v ČSSD. Hlásí se k nám i lidé, kteří byli do voleb nerozhodní, ale chodili na naše akce," uvedl. O nových členech rozhodne členská schůze. „Důležité je, aby jejich zájem nebyl účelový," podotkl.