Na svět přišla v nevhodnou dobu, před silvestrem. Petardami vystresovaní rodiče jedno usmrtili. „Vlci hřivnatí jsou velmi plachá a na stres citlivá zvířata. Každou změnu nebo ruch špatně snášejí,“ uvedla mluvčí zahrady Marie Blahová. Vlci hřivnatí v hodonínské zoo.Zdroj: Deník / Ivánek Lukáš

Podle ní je proto odchov mláďat této šelmy vždy problematický. Chovatelé v Hodoníně se na něj připravovali týdny dopředu. „Přidávali jsme jim materiál pro vystlání pelechu. Jakmile samice porodila, omezili jsme práce v okolí. Zakryli jsme část skla a ohradili prostor kolem vnitřní expozice tak, aby rodina měla klid,“ přiblížila zooložka Lenka Štursová.

Sedmiletá samice Ola porodila 18. prosince. Petardy se ozývaly už pár dnů před Silvestrem. Rodiče se vlčata snažili ochránit a často je v zubech přenášeli. Všechny poranili a jedno nepřežilo. „Prvního ledna jsme ubikaci otevírali s obavami, zbývající dvě vlčata měla tržné rány na břichu,“ přiblížila Štursová.

Mláďatům pomohl veterinář a nyní se jim zranění dobře hojí. „Věříme, že z nich vyrostou silní samci, kteří vyrazí do nových domovů,“ dodala zooložka.

Ilustrační foto
Z rizikové cesty dostane cyklisty stezka. Přes křižovatku smrti ale pojedou dál

Zoo má vlky hřivnaté od roku 2000. Za tu dobu se podařilo odchovat jen dvě samičky ze tří narozených v roce 2015. „To, že se nám znovu narodila mláďata, považujeme za velký chovatelský úspěch,“ upozornila Blahová.