„Pana prezidenta Svobodu přivezli na jednu stranu Žákovy hory, a celá jeho delegace musela vystoupat z jiné strany. A kdo tam kdy byl, tak ví, že je to poměrně prudký kopec. Nakonec se všichni u Stříbrné studánky sešli,“ zavzpomínal na tehdejší událost pamětník z Fryšavy pod Žákovou horou Liboslav Zrůst.

Při této slavnostní příležitosti nemohl chybět ani doprovodný program. O ten se postaraly děti z Rokytna. Tamní folklorní soubor Horáček byl vyhlášený široko daleko, a tak není divu, že právě rokytenské děti přijely na slavnost zatančit a zazpívat. „Soubor řídila paní učitelka Götzingerová. Panu prezidentovi se to moc líbilo,“ poznamenal Zrůst.

Les okolom Pohledecké skály zmizel.
Žďárské vrchy, jak jste je ještě neviděli. Kůrovec odkryl nejvyšší místa

Spolu s dětmi přijela i tehdy sotva tříletá Hana Nečasová. „Já si z toho nic moc nepamatují, ale z vyprávění vím, že jsem seděla panu prezidentovi na klíně, a říkala mu, ať nezpívá, že zpívá falešně. Že to raději zazpívám sama,“ usmívá se Hana Nečasová.

Voda pro prezidenta

„Zazpívali jsme tam a zatancovali. A jedno z dětí nakonec nabralo ze studánky vodu a podalo ji panu prezidentovi, aby se jí napil,“ přidala se další někdejší členka rokytenského Horáčku Marie Nekvindová.

Dětský zpěv a tanec tehdejší hlavu státu doslova okouzlil. „Po slavnostních projevech, když už se děti dávno rozptýlily, si pan prezident najednou vzpomněl, že by se s nimi chtěl ještě vidět a mluvit s nimi. Ty už byly převlečené a v autobuse. A tak je honem volali zpátky. Děti se vrátily a pan prezident Svoboda jim moc děkoval a paní učitelku moc chválil. A slíbil jim, že jim v Rokytně nechá postavit novou školu s tělocvičnou, aby měly kde nacvičovat,“ pokračoval ve vyprávění Zrůst.

I z vesnických zahrad květiny pomalu mizí.
Anglické trávníky vyhovují víkendářům, zahradám ale nesvědčí. Ubývá i hmyz

Při této slavnostní příležitosti byl u studánky vysazený i památný buk. Bohužel tam už dnes není. „Vandalové jej zničili,“ řekl rozhořčeně bývalý mluvčí Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Jaromír Čejka. Právě on byl členem organizačního týmu, který připravil před deseti lety oslavy čtyřicátého výročí založení Žďárských vrchů. Tehdy se slavilo prakticky po celý rok.

Nová známka na dopis

Pro tuto příležitost byla dokonce vydaná nová dopisní známka. Na ní byl zobrazený skalní útvar Prosička. Česká pošta nechala vyrobit příležitostné razítko s květem zvláště chráněné rostliny tolije bahenní. Tu mají ve znaku i zdejší ochranáři.

Třešničkou a dortu bylo tehdy společné setkání u Stříbrné studánky. Ani na něm nechyběl vzácný host.„Paní hraběnka Tamara Kinská svolila k tomu, že se zúčastní naší minivzpomínky na událost, která se právě v těchto místech před čtyřmi desítkami let odehrála,“ uvedl tehdy Čejka, který také připomenul někdejší vystoupení dětského souboru Horáček z Rokytna. A aby nebyli přítomní ochuzeni o zajímavý zážitek, představil hraběnce Tamaře Kinské, alespoň její jmenovkyni Tamaru Zelenou z Rokytna. „Setkání dvou Tamar, z nichž jedna má příjmení shodné s oficiální barvou chráněné krajinné oblasti a je dokonce z místa, odkud přijely děti poprvé Stříbrné studánce zatančit a zazpívat, je přímo symbolické,“ nechal se při slavnostním projevu slyšet Čejka.

Mlejnek z víru otevírá každoročně turistickou sezonu v Novém Městě na Moravě.
Mlejnek z Víru se rozjede bez fanfár. Slavnostní zahájení sezony letos nebude

Tamara Kinská poté u studánky zasadila pamětní buk. Ale tomuto stromu nebyl osud příliš nakloněn, přestože všichni tehdejší přítomní doufali, se u něj budou moci za pár let zase sejít. „I tento strom byl zničený vandaly,“ posteskl si Čejka.

Také letos čeká Žďárské vrchy výročí. Ale jak to zatím vypadá, bude mnohem skromnější, než to předchozí, přestože ochranáři už nějaké plány mají. „Vycházku za bledulemi, kde jsme se chtěli o výročí zmínit a měla být takovou předakcí, jsme rušili. Karanténa předběhla ohlášení jakýchkoliv dalších akcí, takže vyčkáváme. Výhledově počítáme s víkendovou akcí u Stříbrné studánky právě k výročí vyhlášení. Dále byly na začátek června dohodnuté exkurze mokřady ve spolupráci se Sdružením Krajina v okolí Chlumětína, termín ještě není přesně daný. A se zámeckým personálem řešíme možnost společné akce na Loukách u Černého lesa,“ vyjmenovala některé z plánů nynější mluvčí Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Kateřina Machová.

Ilustrační foto.
Pokuty za 60 milionů. Velké Meziříčí přilepšuje městské kase díky rychlíkům z D1