Místo Varnsdorfu, Vlašimi a Čáslavi do Ostravy, Olomouce nebo Plzně. Fotbalisté brněnské Zbrojovky si ve středu vyslechli nejpříjemnější verdikt. Z druhé ligy se po roce vrací zpátky do nejvyšší soutěže.

A to přesto, že v letošním druholigovém ročníku obsadili až čtvrtou příčku. Mimořádné Ligové shromáždění dvaatřiceti klubů dvou nejvyšších soutěží, které se ve středu dopoledne sešlo v Praze, zamítlo výjimku pro vedoucí Ústí nad Labem a poslalo mezi českou elitu Zbrojovku. „Když to přeženu, po narození dětí to řadím mezi nejradostnější zprávy. Lehce jsem se i rozbrečel. Je to můj třetí postup do první ligy, ale vzal mě nejvíc," neskrýval dojetí brněnský kapitán Petr Švancara.

Zatímco postup druhé Jihlavy nikdo nezpochybňoval, před Zbrojovkou se vedle prvního Ústí umístil také třetí Sokolov. Ani jeden z českých klubů ovšem nesplnil prvoligové podmínky ohledně stadionů.

Zato Zbrojovka licenci na nejvyšší soutěž obdržela, ze druhé ligy pak už jen Jihlava a Zlín. „Kdo chce hrát nejvyšší soutěž, musí splňovat podmínky, což je jasně dané pravidly. Když jsme jediní, kdo je splňuje, proč bych měl mít problém s tím, že jsme nepostoupili sportovní cestou? Někdo dá peníze jen do kádru mužstva, vykašle se na všechno ostatní a pak říká, že vyhrál sportovně. Jenže profesionální soutěž je také o zázemí," sdělil Deníku Rovnost přímo v Praze po zasedání shromáždění brněnský sportovní ředitel Zdeněk Kudela.

Ústí? Licence jen pro druhou ligu

Licenční tribunál Fotbalové asociace České republiky kvůli nevyhovujícímu stadionu neudělil Ústí licenci ani pro druhou nejvyšší soutěž, kterou dostalo až po odvolání. Severočeši tak žádali u Ligového shromáždění výjimku, aby nejvyšší soutěž stejně jako před dvěma lety odehráli v Teplicích. „Shromáždění v hlasování naprostou většinou žádost zamítlo. Do Gambrinus ligy tak postoupí Zbrojovka Brno ze čtvrtého místo," přednesl místopředseda fotbalové asociace za ligu a předseda shromáždění Dušan Svoboda.

Sokolov, který původně avizoval snahu o nejvyšší soutěž, odvolání proti neudělení licence nepodal. „Tím klub deklaroval, že zájem o ligu nemá a hlasování se týkalo jen Ústí," dodal Svoboda.

Baník se chce na nejvyšší soutěž připravit v budoucnu. „Nechceme hrát mimo Sokolov, pro fanoušky by šlo o katastrofu. A v takto časově omezeném horizontu nemůžeme potřebné podmínky splnit," vysvětlil rozhodnutí sokolovský sportovní ředitel Vítězslav Hejret.

Nevyhovující stadion

Ústí sice vyhrálo druhou ligu stylem start-cíl, ale doplatilo na to, že už několik let marně čeká na rekonstrukci stadionu s dřevěnou tribunou z roku 1927. „Za poslední rok se na něm nic neudělalo, to je zkrátka fakt," uznal ústecký sportovní manažer Stanislav Pelc.

Ze zástupců 32 klubů Ligového shromáždění se pět zdrželo hlasování, ostatní hlasovali proti udělení výjimky pro severočeský klub. „Čekal jsem, že se alespoň některé naše spřátelené kluby postaví na naši stranu. Rozhodl lobbing. Pro Brno hlasovala celá Morava a navíc i všechny kluby z první ligy," prozradil Pelc.

Fanoušci, ale také bývalé ikony brněnského klubu si návrat do nejvyšší soutěže pochvalují. S nadšením přivítal zprávu odchovanec a český reprezentant Jan Polák. „Jsem rád za kluky, klub, fanoušky a za město. Liga do Brna patří, i když byl postup takový kostrbatý," prohlásil záložník německého Wolfsburgu.

Pauza jen na rok

Zbrojovka spadla do druhé ligy před rokem po devatenácti letech. Po katastrofálním podzimu a čtrnáctém místě předvedla na jaře stíhací jízdu, která ji vyšvihla až na čtvrtou příčku. S jedinou porážkou se Brno stalo nejlepším týmem jara.

Fotbalová asociace si od návratu Zbrojovky slibuje i vyšší zájem fanoušků. „Nebudeme si nic nalhávat. Viděli jsme, jaké návštěvy chodily na Ústí v Teplicích. Historie i průměrná návštěvnost nahrála Brnu plusové body," poznamenal Svoboda.

Z letošních aktérů první a druhé ligy zatím čeká na udělení profesionální licence pouze Most. „Klub se odvolal k tribunálu, který rozhodne 19. června," dodal licenční manažer Stanislav Rýznar.

ČTĚTE TAKÉ: Švancara: Návrat do první ligy? Nejlepší zpráva po narození mých dětí

CELÉ TÉMA O POSTUPU ZBROJOVKY DO LIGY VČETNĚ VYJÁDŘENÍ PRVOLIGOVÝCH KLUBŮ A NÁZORŮ BRNĚNSKÝCH LEGEND ČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST! VELKÝ ROZHOVOR SE SPORTOVNÍM ŘEDITELEM ZDEŇKEM KUDELOU NAJDETE V SOBOTNÍM VYDÁNÍ!