Mnohočetný myelom ho ohrozil poprvé koncem roku 2016. Tato forma rakoviny napadá kostní dřeň a způsobuje zlomeniny kostí. „Začal jsem mít velké bolesti v žebrech a zádech. Výrazně se mi zhoršila i fyzická kondice, do té doby jsem jezdil závodně na horském kole,“ popisuje počátky nemoci pětačtyřicetiletý Brňan.

Když bolest neustupovala, zamířil k odborníkům. Co s ním, nevěděl obvodní lékař, neurolog ani ortoped. Až jednou při vyšetření u internistky Krejčiřík zkolaboval. „Z ordinace jsem odjel sanitkou rovnou do nemocnice. Po vyšetřeních získali lékaři konečně podezření, že jde o mnohočetný myelom. Můj stav se zhoršil natolik, že nebylo jisté, zda následující dny přežiju,“ vypráví.

Trenér Roman Pivarník.
Trenér Zbrojovky Pivarník: Na motorce relaxuji, v helmě jsem od všeho izolovaný

Převezli ho do bohunické nemocnice, kde se na podobné nemoci specializují. „Začalo období, které se nedá slovy popsat. Nemoc opakovaně útočila a přes snahu lékařů se jí několikrát podařilo vrátit léčbu na začátek. Další léky, další chemoterapie a transplantace. Začínat znovu poprvé i podruhé byla hračka. Teď začínám posedmé. To už psychicky zacloumá s kdekým,“ popisuje.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

David Krejčiřík
• Je mu 45 let.
• Předloni mu diagnostikovali mnohočetný myelom, méně známý druh rakoviny.
• Jeho nemoc je agresivní, nyní s ní bojuje už posedmé.
• Nedávno se vrátil k závodění s auty. S jeho pomocí chce šířit osvětu o své nemoci.

Zápolení s nemocí zvládá díky podpoře nejbližších. „Moje nemoc neuvěřitelně převrátila život i manželce. Mám v rodině a přátelích obrovské štěstí,“ říká.

Teď je Krejčiřík invalidní důchodce. Musel odejít z práce, kde se věnoval obchodu s auty. „Dřív jsem si díky tomu splnil celoživotní sen, a to automobilové závodění. S týmem jsme podnikali vytrvalostní závody. Dvě sezony jsme jen vítězili,“ vypráví.

Letos se mu i přes boje s nemocí po letech podařilo dát tým znovu dohromady. „Koupili jsme starší auto a vrhli jsme se na amatérský seriál vytrvalostních automobilových závodů Makpak Endurance,“ vysvětluje.

Krejčiříkův tým vyjel s autem z devadesátých let. „Polovina týmu je téměř v důchodu a jeden z nás jezdí s rakovinou. Navíc jsme nikdo v poslední dekádě nezávodil. Přesto se stalo neočekávané a v posledním závodu jsme dojeli třetí,“ shrnuje.

Na Mendlově náměstí otevřeli v pátek nový park. Cestující si tak mohou zpříjemnit čekání na spoj.
Mendlovo náměstí v novém: otevřel nový park, přibyla zeleň

I díky soutěžím chce Brňan šířit osvětu o svém onemocnění. Svůj tým po něm i pojmenoval. „Na auto jsme nalepili samolepky s logem Klubu pacientů s mnohočetným myelomem. Když nám dopřeje zdraví, chceme se zúčastnit i posledních dvou závodů seriálu,“ doufá.