Proč jste mi dali botičku, když jsem si řádně zaplatil parkování prostřednictvím mobilní aplikace? I takto mohl vypadat telefonní hovor mezi návštěvníkem Břeclavi a tamními strážníky. Omyl nebo selhání systému? Nikoli. Platit parkování ve městě je totiž možné pouze zakoupením parkovacího lístku přímo u platebního terminálu. „Oznámením jsme se proto začali zabývat. Aplikace, která nese název SMS ParkovaCzech, se nám zdá přinejmenším podezřelá,“ prozradil velitel břeclavských strážníků Stanislav Hrdlička.

Signály, že by moha být aplikace podvodná, měli strážníci již z dřívějška. „Máme zaregistrované už asi dva případy, kdy se s pomocí SMS ParkovaCzech někdo pokusil zaplatit,“ potvrdil Hrdlička.

Protože aplikace naplňuje znaky podvodného jednání, podali strážníci podnět k šetření republikovým policistům. „Lidem totiž chodí výpisy, že platba byla uskutečněná,“ zdůvodnil velitel.

Na jižní Moravě se natáčí letní komedie 3Bobule.
Filmaři na jižní Moravě točí 3Bobule: Hádek a Ramba řeší krádeže na vinicích

Aby se o fungování aplikace přesvědčil, sám si ji na portálu Google Play stáhl. „Tváří se velice sofistikovaně, klobouk dolů, kdyby skutečně fungovala,“ řekl Hrdlička.

platby za parkování v kraji
- V Boskovicích a v Blansku využívají platby pomocí mobilní aplikace Click park. V Boskovicích je první půlhodina zdarma. Za hodinu parkování zaplatí lidé 10 korun.
- Parkovací automaty v Bučovicích na Vyškovsku umožňují uhradit parkování i prostřednictvím sms z telefonu. Tento způsob využívá asi 10 procent řidičů. Hodina parkování tam vyjde na 10 korun. Půlhodina pak na 5 korun.

Zaplatit se s ní „dá“ v řadě měst republiky. Například i v Bučovicích, Kyjově, Hodoníně či ve Vyškově. „Ale kdo ví, kde platby končí,“ poznamenal mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

V Kyjově o aplikaci zatím neslyšeli. Na rozdíl od Břeclavi tam však lidé mohou zaplatit formou sms z mobilního telefonu. „Co se týče parkovacího systému, máme smlouvu se společností Globdata. Když někdo zaplatí smskou, strážníci mají čtečky, kterými si ověří státní poznávací značku auta a hned vědí, zda řidič zaplatil nebo ne,“ sdělil mluvčí kyjovské radnice Filip Zdražil.

Tomáš Sazima, mluvčí společnosti Globdata, která se zabývá využíváním elektronického platebního styku s využitím mobilních zařízení, však upozorňuje, že aplikace SMS ParkovaCzech nemusí být podvodná. „Pátral jsem po tom. Jde o soukromou aplikaci. Nemůžu vyloučit, že částka za parkování, kterou lidé uhradí, jde skutečně tam, kam má. V případě Břeclavi se může stát, že jen aplikace není aktualizovaná,“ poznamenal mluvčí. Doporučil používat oficiální aplikace.

Vizualizace opravené výpravní haly hlavního vlakového nádraží v Brně. Ilustrační foto.
Oprava nádraží: stánky nahradí pokladny. Podívejte se, jak bude budova vypadat

Platby přes mobil využívá i Tomáš Mareček. Hrozby v nich žádné nevidí. „Parkování jsem takto ještě neplatil, ale běžně si hradím lístky do kina i na vlak,“ řekl Mareček.