„Zpočátku alimenty posílal pravidelně a v plné výši. Pak už jen občas. Za poslední rok a půl mi ale na kluky neposlal ani korunu. Musela jsem se obrátit na policii, protože na moje telefony ani e-maily nereagoval. Dluží mi necelých třicet tisíc korun," povzdechla si Žemlová.

Ve stejné situaci jsou na jihu Moravy a Vysočině tisíce rozvedených rodičů. Podle exekutorské komory jim chodí alimenty pozdě. A osmatřiceti procentům nechodí vůbec.

Od začátku roku přibyl nový způsob, jak rodiče přinutit platit výživné. Exekutor jim může pozastavit platnost řidičského průkazu do doby, než zaplatí. „V letošním roce vydali soudní exekutoři již zhruba sto příkazů k pozastavení řidičského oprávnění. Ale tato novinka se dá použít jen v některých případech," uvedla mluvčí exekutorské komory Petra Báčová.

O řidičák mohou podle ní dočasně přijít jen ti, kteří nezaplatili výživné nezletilému dítěti. U dospělého potomka novinka neplatí. „Nový způsob exekučního postihu nemá sloužit k přímému zpeněžení majetku neplatiče. Má motivovat dlužníka k zaplacení nedoplatků na alimentech," doplnila Báčová.

Podle statistických údajů každý rok neplatičů přibývá. V současnosti platí na své děti nepravidelně nebo vůbec asi osmatřicet procent rodičů.

Desetitisícové dluhy

Mnozí z nich nechávají dluh na výživném narůst až na několik desítek tisíc korun. „Průměrná výše výživného vymáhaného v exekučním řízení, kde se použilo pozastavení řidičského oprávnění, je osmasedmdesát tisíc korun," podotkla Báčová.

V Kraji Vysočina i Jihomoravském kraji už exekutoři několika neplatičům řidičáky odebrali. „Na začátku roku, kdy začal platit nový zákon, jsme zaznamenali obrovský nápor dotazů na toto téma. Osvětu o vymáhání výživného jsme dělali také na přednáškách. Samozřejmě veškeré rady poskytujeme matkám bezplatně a ochotně, protože si uvědomujeme, v jak těžké situaci se nacházejí," řekl viceprezident exekutorské komory David Koncz.

Alimenty. Ilustrační foto

Doplnil, že ženy mohou využít i bezplatné právní poradny Exekutorské komory. Fungují v Praze, Brně či Plzni. Mohou požádat o radu i přes internet.

O řidičák nemohou přijít lidé, kteří ho potřebují ke svému zaměstnání. Když dlužník prokáže, že řidičák nezbytně potřebuje k uspokojování základních životních potřeb, exekuční příkaz se dá zrušit. „To je smysl, s nímž zákon počítal pozastavení řidičáku má být pro dlužníka motivující. V praxi jsme tuto výjimku zatím neuplatnili," řekl prezident exekutorské komory Jiří Prošek.

Po pěti měsících od změny zákona se zdá, že zabavování řidičáků na neplatiče funguje. „Nejvíce lidí reagovalo na zaslaný exekuční příkaz tak, že kontaktovali příslušný exekutorský úřad a snažili se problém řešit. Například si sjednali splátkový kalendář," popsal dopad novinky Prošek.

Další velká část dlužníků podle něj přišla přímo na úřad, aby zaplatila v hotovosti, a exekuce tak skončila. „Mimo jiné tu máme případ, který vypadal téměř beznadějně. Dlužník oficiálně neměl žádný majetek, placení se pořád vyhýbal, přitom okolí vidělo, že si žije nad poměry. Teď jsme mu postihli řidičský průkaz a během několika dnů přišel zaplatit dluh. Matka dítěte byla doslova nadšená," konstatoval Prošek.

Podle něj má nové opatření jednu nevýhodu. „Potíže nastaly u zletilých dětí, kterým rodič neplatí. Pokud jim už bylo osmnáct let, nemůžeme řidičák pozastavit. Máme spoustu případů, kde bychom to rádi udělali, ale nejde to. Matky, které živí třeba dítě na univerzitě, jsou zoufalé. Volají po tom, abychom jejich exmanželovi zastavili řidičák," doplnil Prošek.

Přísnější Slovensko

Uvítal by stejná pravidla jako na Slovensku, kde úřad může pozastavit řidičák bez ohledu na věk dítěte.

Neplacení se stává trestným činem v okamžiku, kdy rodič neposílá alimenty déle než čtyři měsíce. Trestní oznámení může podat rodič, který má dítě v péči, na obvodním oddělení policie v místě trvalého bydliště. „Biologický otec mi přestal platit výživné, když jsem studovala na vysoké škole. Obrátila jsem se na soud, který mi alimenty znovu vyměřil a poradil, co dělat dál. Když otci přišlo usnesení o exekuci, peníze poslal," sdělila osmatřicetiletá Radka z Jihlavy.

Brněnská psycholožka a soudní znalkyně Marie Vignatiová upozornila, že tahanice o výživné dětem škodí. „Mají z toho psychické problémy. A navíc se dítě nemůže plně rozvíjet, nemá prostě peníze na různé kroužky a podobně. Rodič také nemůže nakupovat kvalitní jídlo, takže dítěti chybí živiny a vitaminy potřebné ke zdravému vývoji," popsala psycholožka.

Exmanžel neplatí, jsem bezmocná
Žďár nad Sázavou - O tom, jak těžký je život ženy, které exmanžel neplatí alimenty, ví dobře paní Petra ze Žďáru nad Sázavou. Po sedmnácti letech společného života se s manželem rozvedla. „Nezletilý syn zůstal v mé péči. Bývalý partner mi však na něho neplatí alimenty. Na výživném mi dluží už sto tisíc korun," vypráví svůj příběh žena.

Za tři roky od rozvodu dostala na výchovu společného potomka jen devětadvacet tisíc korun. „Podala jsem na bývalého manžela již čtyři trestní oznámení. Teprve až po tom čtvrtém podnětu může začít trestní řízení," líčí svůj boj za výživné.

I když situaci řeší, má strach. Především z toho, že soud pošle jejího exmanžela do vězení. „Bojím se především toho, že tam nebude vydělávat žádné peníze, a tím pádem mi zase nebude nic posílat. Neuvidím od něj ani korunu. Je to začarovaný kruh, ze kterého jsem bezmocná," konstatuje Petra, která pobírá plný invalidní důchod.

Navíc musí splácet nemalé dluhy, které vznikly ještě v době manželství. Kvůli tomu už se dokonce musela odstěhovat z bytu a bydlí u rodičů. „Naštěstí mi naši pomáhají, jsem jim za to vděčná," říká žena.
V květnu před dvěma lety Petru navštívil i exekutor a zabavil jí majetek. „Exmanžel totiž nemá žádný stálý příjem, a proto mu ani nemají co vzít. A právě to mi přijde hodně nespravedlivé. On nemusí v podstatě nic a já ze svých příjmů budu dluh splácet až do smrti," říká zoufale žena.

Uvažovala už i o tom, že požádá o vyhlášení osobního bankrotu. „Ale mám tak malý příjem, že to pro mě bohužel není řešení," podotýká. (zlp)