Na programu byla prohlídka techniky a vybavení pozemních a vzdušných sil stejně jako návštěva výcvikových trenažérů. Účastníky zaujal například přenosný protiletadlový raketový komplet RBS-70, který je založený na navádění rakety s pomocí laserového paprsku. „Je určen pro odstřelování cílů zjištěných vizuálně nebo s pomocí radaru,“ popisoval Roman Hýbl z Úseku přípravy pozemní protivzdušné obrany.

Potvrdil, že práce s takovým zařízením rozhodně není snadná. „Obsluha má nad sebou nadřízeného, od kterého se dozví, z jakého směru a v jaké výšce přiletí cíl. Teprve když ho vizuálně zachytí, zaměří na něj laserový kužel,“ popisoval Hýbl.

Na přípravu využívají vojáci trenažéry, vyjíždějí ale také na četná cvičení. „Příprava zabere někdy hodiny, i když se to nezdá. Komplet má široké využití, ve Strakonicích ho třeba převážejí s osádkou na tatře. Rozebírají si ho na tři části,“ pokračoval Hýbl.

Bučovická kasárna se otevřou pro návštěvníky po několikaleté přestávce.
Palba, ošetření raněných i přelet vrtulník: vojáci otevřou bučovická kasárna

Samotný přesun do bojové pozice však vyžaduje značné úsilí. Zatímco stojan váží pětadvacet kilo, zaměřovač čtyřiatřicet a dvě rakety mají váhu každá po šestadvaceti kilogramech. Pozornost poutala i vystavená vozidla mezi kterými vévodilo bojové vozidlo pěchoty známé především jako Pandur nebo obrněné vozidlo Dingo.

Zaměstnavatelé vojáků aktivní zálohy se ve Vyškově dočkali také ocenění od Náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Aleše Opaty. Na slavnostním ceremoniálu jim za přítomnosti velitelů i samotných záložníků za podíl na obraně země předával pamětní listy. „Máte ve svých firmách lidi, kteří jsou vlastně dvakrát občany. Plní si své povinnosti v práci a zároveň se podílí na obraně své země. Můžete být na ně hrdí,“ prohlásil generál Opata.

Vyzdvihl důležitost služby zvláště v souvislosti s válkou na Ukrajině. „Zaměstnávat záložníka může být kvůli jeho služebním povinnostem problematické, ale získáváme tak fyzicky zdatné, trestně bezúhonné, zodpovědné a spolehlivé lidi, kteří uznávající morální hodnoty,“ zdůraznil Opata.

Práce restaurátorů ve slavkovském zámeckém parku pokračují po etapách už roky.
Ve Slavkově po letech dokončí opravu soch. Víme, jak budou vypadat

Každý zaměstnavatel vojáka v záloze čerpá četné výhody. „Za dny, kdy je voják na cvičení nebo nasazen, dostává vyplacenou peněžní podpory. V případě plánovaného povolání je to ve výši dvou třetin průměrné mzdy. V případě neplánovaného má pak nárok na podporu ve výši průměrné mzdy,“ sdělila Cyprisová.

Připomněla, že podobné právo má i osoba samostatně výdělečně činná. „Se záložníky pravidelně spolupracujeme při cvičeních k ochraně rozvoden energetiky. Vážíme si jejich připravenosti, a proto je pro nás přirozené je podporovat,” komentoval předseda představenstva společnosti EG.D. a.s. Zdeněk Bauer.

Po ústupu protiepidemických opatření se tato setkání ve Vyškově stanou znovu každoroční tradicí. Velitelství výcviku – Vojenská akademie je střediskem přípravy vojáků aktivních záloh, poslední týdny se otevřelo také dětem. „Naše kasárna zaplnilo na dva a půl tisíce dětí. Školky, školy, ale i naše děti. Z okolí Vyškova, ale i mnohem větších vzdáleností. S těmi všemi jsme oslavili jejich blížící se svátek,“ připomněla jednu z posledních akcí mluvčí vojenské akademie Monika Nováková.