Tak dlouho jako Lucerna vydrží menší kina málokde. Mnohá zaniknou. Jen v Brně přestala za posledních dvanáct let promítat kina Jadran, Beseda, Alfa, Kapitol a další. Kvůli úbytku návštěvníků i nedostatku peněz na nutnou digitalizaci. V posledních letech totiž postupně přestali distributoři dodávat filmy na klasickém pětatřicetimilimetrovém kinopásu. Nahradily je pevné disky počítačů.

Nutná změna

Digitalizace zasáhla všechna kina na jižní Moravě a Vysočině. Když nějaké nemělo dost peněz, muselo zavřít. Například ve Vracově na Hodonínsku se promítá už přes půl století, brzy to ale nejspíš skončí. „Teď promítáme jen v pátek jednou dvakrát v měsíci," posteskla si vedoucí kulturního klubu Zita Řičicová. Na digitalizaci potřebuje kino dva a půl milionu korun.

Brněnské kino Art vyšel přechod na nový formát na tři miliony korun. „Bylo to ještě celkem levné. Ale nemáme možnost promítat filmy ve třech rozměrech," uvedl vedoucí Artu Miroslav Maixner.

Jiná kina investovala podstatně více. Tišnovské kino Svratka vyšla rekonstrukce na asi osm milionů korun. Jinou cestou se kvůli úsporám vydalo kino v Šebětově na Blanensku. „Připojíme malý projektor a přehrávač Blu-ray disků. Budeme sice hrát nové filmy, ale s tříměsíčním odstupem," vysvětlil úspory tamní starosta Zdeněk Čížek.

VÍCE ČTĚTE VE STŘEDEČNÍM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST

JIŘÍ HANÁK A ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU