Věž se nedávno dočkala výměny krovu, zkorodovaný plech nahradil měděný. Pozornosti restaurátorů neušla ani historická korouhev z roku 1711 a makovice. „Uvnitř byly historické dokumenty,“ uvedl vyškovský referent pro památkovou péči Petr Bařinka.

Dokumenty odborníci do makovice vrátili a doplnili současné mince, bankovky a informace o obnově zámku. „Tiskli jsme na archivní papír s udávanou životností pět set let,“ dodal Bařinka.

Vlastníkem zámku je firma Bioveta, která se před více než třemi lety pustila do oprav. Dosud spolkly osm a půl milionu korun. „Začali jsme sanací a zpevněním zdiva, aby se arkádový zámek nerozpadl. Pokračovali jsme opravou střechy,“ sdělil za společnost Jan Bittner.

Ilustrační foto
V Hošticích-Herolticích auto srazilo malého chlapce, řidička od nehody ujela

Na věž se v úterý vrátily i fungující hodiny. Poprvé od první světové války. Nyní firma slaví sté výročí založení. „Při té příležitosti věž nasvítíme, aby už nebyla ukrytá očím návštěvníků,“ dodal Bittner.

Představitelé města investice do zámku oceňují. „Vypadá to úplně jinak, když do Ivanovic přijedete a vidíte opravenou báň,“ srovnal starosta Vlastislav Drobílek.

Budoucí využití objektu firma zatím hledá. „Nebráníme se například muzeu nebo obřadní síni a v souladu s podmínkami památkářů také činnosti, která by přinesla peníze. Pokud nebudeme ziskoví, nebudeme mít na obnovu. Dotace sice dostáváme, ale není to mnoho,“ přiznal Bittner.

Ilustrační foto.
S nedostatkem lékařů má pomoci nábor studentů i stipendia

Přesto chce firma v pracích v příštím roce pokračovat, a to opravou oken a fasády. Poté má přijít na řadu obnova nádvoří a arkády.