Dostál se nejprve vypraví ke zpěvákově vile na Bertramce. „Před rokem jsme ho s rodinou navštívili u něj doma. Byl to pro nás obrovský zážitek,“ řekl Deníku Rovnost Dostál. Před časem Mistrovi dokonce namaloval obraz.

Na pietním místě před vilou Dostálovi položí růže a zapálí svíčku. Pak se vydají na Žofín. Moc nadějí, že dorazí přímo na místo, si však muž nedělá. „Budou tam určitě davy lidí a dlouhé fronty. Každopádně to zkusíme,“ doplnil příznivec Gotta.

Pietní místo zesnulého Karla Gotta v budově Českého rozhlasu Brno.
Loučení s umělci. Za Gotta i Chramostovou Brňané zapálí svíčky

Dopravci v kraji pro pátek a sobotu kvůli velkému zájmu lidí o cestu do Prahy posilují spoje. České dráhy navyšují počty vlaků, třeba na trase z Veselí nad Moravou na Hodonínsku do hlavního města a zpět.

Památku zemřelého zpěváka uctí lidé i ve městech na jihu Moravy. V kapli svatého Václava na Mikulášském náměstí ve Znojmě bude od pátečního odpoledne do nedělního večera vystavená kondolenční kniha. „V kapli zazní jako podkres Gottovy písně. Páteční i sobotní živý přenos České televize tam zájemci mohou sledovat na obrazovce,“ informovala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Do kondolenční knihy zapíší vzpomínku na Gotta také lidé v budově brněnského Českého rozhlasu, v Kyjově na Hodonínsku nebo v Bučovicích na Vyškovsku.

Brňané se mohou od pátku do neděle rozloučit se slavným zpěvákem položením květin a zapálením svíček v horní části Dominikánského náměstí. „Radnice Brna-středu se symbolicky připojí vyvěšením státní vlajky na půl žerdi,“ sdělila mluvčí městské části Kateřina Dobešová.

Karel Gott
Vyznání ze vztahu ke Karlu Gottovi

Symbolické akce plánují i v dalších městech. „Vyvěsíme smuteční vlajku. Gott si to zaslouží,“ oznámil starosta Vrbice na Břeclavsku Tomáš Bílek. Kvůli vzpomínce na zpěváka odsunuli ve Slavkově u Brna Zámeckou jízdu svatého Huberta. Ze soboty na šestadvacátého října.

Zavzpomínejte na jedinečného Karla Gotta
Posílejte nám fotografie související s pohřbem Karla Gotta. Jak na něj vzpomínáte, jdete se s ním rozloučit přímo do Prahy? Nebo zapálíte svíčku ve vašem městě?
Zašlete nám vaše snímky na adresu brnensky@denik.cz a pomozte vytvořit speciální pietní galerii, skrze kterou vzdáme hold zesnulé legendě české hudby.

MICHAL HRABAL
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI