Nyní má díky tomu více času na rodinu i na sebe. „Pořád jsem byl buď v Praze ve sněmovně, na schůzích, nebo různých akcích. Míval jsem rozbitý celý den. Teď mám čas si sednout, popřemýšlet. Vybírám si, co chci dělat, kam chci jít. Procházím se se psem, na zahradě stříhám stromy, vinohrad,“ popsal Petrů.

Návrat do vysoké i komunální politiky vylučuje. „Už nejsem ani předseda okresní organizace sociální demokracie. Měl jsem pocit, že už by mělo dojít ke změně, navíc se blíží komunální volby, tak je potřeba, aby lidé, kteří budou kandidovat na starostu či místostarostu, měli šanci stoupat po stranické linii. Nejsem v žádné stranické funkci, jsem obyčejný obyvatel Valtic a člen ČSSD,“ poukázal muž, který vykonával také funkci valtického starosty.

Hodonínský okresní předseda sociálních demokratů Václav Tvrdý (na snímku vlevo).
Jít do vlády s Babišem je sebevražda, prohlásil exposlanec Jiří Petrů

Politolog Michal Pink zůstává v tomto ohledu opatrný. „Počkal bych, jak to dopadne. Takových prohlášení jsme už od politiků zažili mnoho,“ upozornil.

Podle současného starosty a spolustraníka Pavla Trojana je odchodu Petrů z politiky škoda. „Věřím, že to není jeho poslední slovo. Přesvědčoval jsem ho, aby alespoň podpořil naši kandidátku v komunálních volbách. Věřím, že svůj postoj přehodnotí,“ sdělil Trojan, který s Petrů hlavně po svém nástupu do funkce starosty úzce spolupracoval.

Parkoviště. Ilustrační foto.
Nové parkoviště uleví centru Valtic. Místo tam najde až sedmdesát aut

Trojan poukázal, že Petrů je ve Valticích oblíbený. „Obyvatelé ho vnímají velmi pozitivně. Vždy se zajímal o veřejný život ve Valticích. V poslední době se velice zasadil o nové zázemí pro valtické fotbalisty. A také, aby byl v územním plánu schválený obchvat Valtic v původní podobě, tedy v povrchové variantě. I přes určitou nechuť památkářů,“ zmínil Trojan.

Jedenašedesátiletý Petrů je nyní bez práce, ale od dubna nastoupí do zaměstnání. Volil z více nabídek. „Rozhodl se pro práci pro soukromou inženýrskou firmu. Jako stavební inženýr jsem působil už v minulosti,“ informoval. Má tam pomáhat i se zpracováváním podkladů pro dotace.

Ilustrační foto.
Zákaz pití alkoholu v ulicích? O Velikonocích přimhouříme oči, slibují strážníci

Podle Pinka by neměl být pro bývalého poslance najít práci problém. „Informace, které politik po dobu výkonu svého mandátu získá, jsou kolikrát tak cenné, že když je bude sdílet se soukromou sférou, je to lepší než kdejaká kvalifikace,“ myslí si Pink.