Například oproti letošnímu roku musí vyškovská radnice počítat s asi šestnáctimilionovým nárůstem nákladů na platy úředníků a zaměstnanců příspěvkových organizací. „Výdaje pokryjeme ze zvýšeného podílu na rozpočtovém určení daní. Jenže v tom parlament obcím pouze vrátil to, co sebraly předchozí pravicové vlády. Navíc tyto peníze měly jít hlavně do rozvoje našich měst a obcí. O zvýšení mezd se rozhodlo bez jakékoliv diskuze s námi,“ poukázal starosta Vyškova Karel Goldemund.

Nárůst platů je podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové možný díky růstu ekonomiky. „V době, kdy se jí daří, považuji za povinnost, aby se zvedla životní úroveň pracujících lidí,“ řekla.

O zvýšení mezd
· Od 1. listopadu dostanou o 10 procent přidáno zaměstnanci ve veřejných službách a správě i státní zaměstnanci.
· Učitelům mzdy vzrostou o 15 procent.
· Od 1. ledna 2018 dostanou víc peněz i zdravotníci.

Navýšení bude zapracované v tarifech, které jsou pevné a závazné. „Vítáme možnost lidi ohodnotit, ale dělat to skokově a plošně není správné. Ekonomický rozmach nebude věčně, přijdou i podstatně hubenější léta. Neumím si moc představit vládu, která bude tarify snižovat. A jak pak budou města a obce řešit objem mzdových nákladů? Na úkor čeho?“ tázal se Goldemund.

Otázku položil Deník Rovnost i ministerstvu práce. Jeho mluvčí Petr Sulek na ni však neodpověděl.

S rozhodnutím vlády nejsou spokojení ani ve vesnicích. Například starosta Zbýšova Jaroslav Žalkovský ho nazývá socialistickým rozdáváním. „Vláda rozdává z cizího, z rozpočtu obcí. To, že nařídí, že musíme starostovi přidat a náklady zaplatíme sami, se pohybuje na hranici drzosti,“ nešetřil kritikou Žalkovský. Také on poukázal na to, že peníze z rozpočtového určení daní měly sloužit zejména na rozvoj a investice.

Zatímco na Vyškovsku se starostové rozčilují, na Blanensku je situace o poznání klidnější. „U nás na radnici ani v okolních obcích jsem se nesetkal s negativní reakcí. Je ale pravda, že nás překvapila úroveň navýšení, tedy deset procent,“ přiznal tajemník blanenské radnice Josef Kupčík. Náklady na nové mzdy v současnosti městský úřad počítá.

Ilustrační foto.
Obědy v restauracích jsou přesolené. Některé překračují denní dávku dvojnásobně