Od úterý totiž na hradě nabízí speciální prohlídku. „Pracuje s rozšířenou realitou,“ pozval ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.

Prohlídka pod názvem Příběhy z kasemat má podobu šifrovací hry. Je určená zejména týmům. Zájemci si kasematy projdou s tabletem v ruce. „Při prohlídce se na sedmi stanovištích potkají třeba se stavitelem Rochepinem či slavnými vězni baronem Trenckem, Gromannem,“ uvedla koordinátorka projektu Martina Šmídtová.

Ilustrační foto.
Aqualand ruší rodinné vstupné a posiluje expresní autobusové linky

Příběhy z kasemat
- jde o speciální prohlídku kasemat na Špilberku s tabletem
- prohlídka propojuje šifrovací hru a rozšířenou realitu
- je určená pro týmy
- není vhodná pro děti
- pětičlenný tým zaplatí za prohlídku 500 korun

Lidé vše uvidí očima lékaře, který na hrad přichází v roce 1742. Na každém ze stanovišť si tabletem naskenují speciální kód. Následně se jim zobrazí video, ve kterém se před jejich očima budou odehrávat střípky ze života ve vězení na Špilberku, nebo díky rozšířené realitě před nimi některá místa doslova ožijí. „Na jednom ze stanovišť se stanou svědky výslechu vězeňkyně Veroniky Peškové odsouzené za vraždu vlastního dítěte. Pešková ve vězení opět otěhotněla a při výslechu zjišťovali, jak se to stalo. Výslech uvidí lidé přesně tak, jak se odehrával, naproti původnímu protokolu jsme upravili jen některá slova,“ upozornila na unikát Bára Dvořáková ze společnosti Centre for Modern Education, která hru dodala.

Prohlídka je rovněž šifrovací hra, po shlédnutí videí musí její účastníci pro postup k dalšímu stanovišti vyřešit jednoduchý úkol. Za každý získají tolary. „Na závěr se pak za odměnu mohou vyfotit s postavami ze hry,“ nastínila Šmídtová.

Radní města Brna odsouhlasili koupi pozemků a projektu na dlouho plánovaný CD Palác od společnosti CD Centrum mezi Kolištěm a Benešovou ulicí. Tedy superúřad spojující všechny magistrátní budovy v jednu. Ilustrační foto.
Magistrát v jedné budově? Brno plánuje nový superúřad za půldruhé miliardy

Podle koordinátorky projektu prohlídka kvůli některým scénám není určená pro děti. Zájemci hrou stráví asi hodinu a půl, prohlídku si mohou předem rezervovat.