Jak vyrábíte vaši zmrzlinu?

Základem je voda, popřípadě mandlové nebo kokosové mléko a ovoce. Ke slazení používáme třtinový nerafinovaný cukr a hroznovou šťávu. Kupujeme ji ve fabrice na Sicílii, což je jediné místo, kde opravdu suší hrozny a dělají pravý hroznový cukr. Všechno smícháme dohromady, zmrazíme a je z toho zmrzlina. Jste známí tím, že má vaše zmrzlina neobvyklé příchuti.

Jakou nejbizarnější příchuť jste zatím vytvořili?

Hodně se mluví o naší liškové zmrzlině, která byla z hub. Za mě je ale nejpodivnější alergenová zmrzlina. Vyrobili jsme ji ze všech sedmi veganských alergenů, včetně hořčice, sezamu nebo celeru. Zajímavá byla ale také zmrzlina z durianu, kterému se také někdy říká královské ovoce. Jedná se o úplně nejsmrdutější ovoce na světě.

Kde čerpáte inspiraci pro vymýšlení nových příchutí?

Hodně se nechávám inspirovat například asijskou kuchyní, a to nejen u sladkých jídel. Jinak je pro mě zmrzlina určitým druhem umění, takže mě neomezují nějaké striktně dané postupy. Prostě zkouším, které ovoce a byliny by mohly vytvořit zajímavou kombinaci chutí.

Tipy Rovnosti na nejlepší zmrzliny na jižní Moravě.Zdroj: DENÍK

Brňané projdou po zmrzlinové stezce

Která zmrzlina v Brně je ta nejlepší? Takovou otázku si položili organizátoři Brněnského festivalu zmrzliny. Začal s příchodem prvního prázdninového dne a lidé jej mohou navštívit až do konce srpna.

Organizátoři vytvořili několik zmrzlinových tras, které lidi zavedou do cukráren v Brně. „Lidé si v jedné ze zapojených cukráren vyzvednou plánek Brna, na kterém jsou vyznačeny všechny festivalové podniky,“ uvedla jedna z organizátorek Kateřina Mikulášková.

Na mapce pořadatelé vytvořili několik tras, které účastníky zavedou do rozličných brněnských cukráren. „Týká se to nejen těch v centru města, ale i v odlehlejších částech,“ upozornila Mikulášková.

Podle ní se zatím do festivalu zapojilo dvacet podniků.

Pokud návštěvníkům zmrzlina v jimi vybrané cukrárně chutnala, mohou pro ni přímo na místě hlasovat. „V každém zapojeném podniku jsme umístili krabičku, do které mohou návštěvníci hodit jeden bod. Na konci prázdnin body sečteme a podle výsledků hlasování vyhlásíme nejoblíbenější zmrzlinu v Brně,“ dodala Mikulášková.

Na festival, který nese podtitul Putování za zmrzlinou, se těší hlavně rodiny s dětmi. „Naše děti se v létě bez zmrzliny neobejdou. Spojit její ochutnání s procházkou a poznáním nových podniků mi proto přijde jako skvělý nápad,“ zhodnotila Brňanka Martina Hrudová.

VIKTORIE POKORNÁ