Hosté se mohou ubytovat v pokojích připomínajících moravský Hobitín, navštívit restauraci Apri pojmenovanou latinským názvem kance nebo se rozhlédnout z terasy na střeše původní sýpky. „Dohlédnou až na Pavlovské vrchy a za hezkého počasí i na vrcholky Alp a přitom mohou ochutnávat víno,“ ukazoval Roman Hrůza, mluvčí vinařství.

Vinařství patřící rodině Josefa Trávníčka navrhl pražský architekt Jakub Cigler.

Pavel Vajčner, předseda představenstva Znovínu Znojmo a.s.
Legenda končí: Pavel Vajčner po třiceti letech odchází z čela Znovínu

„Areál je rozdělený do dvou částí, na pracovní dvůr vinařství a areál pro odpočinek a vinařskou turistiku. Oba dvory dělí objekt bývalé sýpky, která byla postavena v roce 1962. Tu obepínají další budovy a celek tak připomíná klasickou moravskou vesnici,“ popsal svůj záměr Cigler.

K relaxaci láká wellness centrum a do příštího roku přibude i vzrostlá zahrada a tenisové kurty. Součástí komplexu je restaurace Apri. „Budeme používat lokální suroviny: zvěřinu z místních lesů, maso z českých chovů, sladkovodní ryby, vše okořeněné bylinkami, které se pěstují v areálu. Chceme na gastromapě České republiky udělat tečku,” netajil se odhodláním zapůsobit na strávníky šéfkuchař Ondřej Lacina.

Zvláštní klima

Vinařství hospodaří na více než sto hektarech vinic, které se nachází v blízkém okolí, ale také sousedních Hnanicích, Šatově, Vrbovci a Dyjákovičkách. Ročně vyrobí kolem dvou set tisíc lahví vína. „ Je to právě řeka Dyje, německy Thaya, jež vytváří pro révu zvláštní klima. Vínům dává nezaměnitelnou kořenitou chuť a plnost. Slunečné dny střídají na našich vinicích chladné noci. Díky tomu hrozny zrají sice pomaleji, zato si ale uchovávají aromatické látky a kyseliny. Daří se tu všem odrůdám, vyniká Veltlínské zelené, Sauvignon a Ryzlink, “ vyzdvihl majitel vinařství Josef Trávníček.

Ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. Ilustrační foto.
Nejlepší v konkurenci sladkých vín? Na Slovensku zazářil Znovín se svým Tramínem

Současně se v komplexu může ubytovat na osmdesát lidí o něž se stará na šedesát zaměstnanců. Uspějí i pořadatelé kongresové turistiky a firemních akcí.

Vinařství Thaya je dalším moderním vinařstvím, které se na Znojemsku zařadilo mezi podniky, které vsadily na neobvyklou architekturu. Podobně jako například nedaleké Vinařství Hnanice, Vinařství Lahofer v Dobšicích, které se loni zařadilo i mezi desítku nejhezčích staveb světa. Umělecké plastiky a obrazy zdobí i sídlo Znovínu Znojmu v sousedním Šatově. Na Břeclavsku zaujmou například vinařské domy Sonberk a Gotberg v Popicích.