„Po deštích přehrada zadržela asi sto čtyřicet tisíc kubíků vody a je na limitu. Uvidíme, jaký bude vývoj v příštích hodinách,“ řekl boskovický úředník Petr Novák z krizového štábu.

Zatím se voda podle něj mírně rozlévá ze břehů za soutokem Bělé a Boskovického potoka, ale nikoho neohrožuje. Podobná situace je níže po proudu za soutokem Bělé a řeky Svitavy. V jeho blízkosti leží obec Lhota Rapotina. „Voda už se rozlévá do polí a zaplavila silnici do obce Obora. Cesta je nyní zavřená. Voda stále stoupá,“ řekl ve středu dopoledne starosta Lhoty Rapotiny Michal Sedlák.

Zároveň se podivil, že vodohospodáři z vodní nádrže Boskovice v uplynulých dnech neodpouštěli více vody. „Moc tomu nerozumím. Ve Svitavě i v Bělé byla ještě nedávno podle mě v korytě dostatečná kapacita na to, aby pobraly více vody z přehrady. Mohla se v pohodě odpouštět ve větším, jenže se tak nestalo. Podle předpovědi má pršet i v dalších dnech a přehrada je už teď plná,“ dodal Sedlák.

Café Plovárna na Mendlově náměstí v Brně.
Mendlák plný bezdomovců: vadí lidem, nová kavárna musí řešit problémy s nimi

Druhý stupeň povodňové aktivity platí od středečního rána také na říčce Křetínce na Letovicku v obci Prostřední Poříčí. Tam aktuálně teče korytem kolem devíti kubíků vody za vteřinu. Běžně je to přitom jen kolem půl kubíku.

Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař uvedl, že vodohospodáři situaci v zasažených oblastech monitorují. Jejich těžká technika je připravená zasáhnout. „Situace se bude vyvíjet v závislosti na přechodu dešťových srážek. Na místech, kde jsou vodní nádrže, došlo k zachycení povodňových průtoků v nádržích,“ dodal.

Technici Povodí zasahovali například v Doubravici nad Svitavou. Společně s hasiči tam odstraňovali zátaras v korytě řeky Svitavy.

Velká voda zaplavila ve středu také areál Sloupsko-šošůvských jeskyní. Parkoviště, správní budovy a přilehlá odpočívadla, stejně jako vstup do podzemí pohltilo jedno velké jezero. „V budovách máme asi čtyřicet centimetrů vody. Čerpadla jedou naplno. Hasiči nám pomohli s pytli písku. Modlíme se, aby už přestalo pršet,“ uvedl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Zavřená cesta z Bílovic do Adamova

Povodně zkomplikovaly provoz na řadě míst na Blanensku. Silničáři uzavřeli ve středu například cestu z Bílovic do Adamova podél řeky Svitavy. Neprůjezdná byla silnice přes Sloup. Auta musela přes Šošůvku nebo Petrovice a Vavřinec. Problémy s vodou měli i v Cetkovicích a Uhřicích.

Meteorologové počítají s dalšími srážkami a voda v tocích na Blanensku bude zřejmě stoupat dál. Ve středu odpoledne dorazila adamovských odmácnostem z tamního městského úřadu varovná SMS zpráva. Týkala se lidí, kteří hospodaří v zahrádkářské kolonii v blízkosti řeky. „Upozorňujeme zahrádkáře podél řeky Svitavy, že dnes v noci dojde pravděpodobně k dosažení třetího stupně povodňové aktivity na toku řeky. Zabezpečte volně položené věci, nářadí a materiál," stálo ve zprávě.