Tady středověký rytíř, o kus dále natahuje tětivu luku ryšavá lukostřelkyně vedle níž kovář historických zbraní vysvětluje vyváženost jeho meče. Postavy ze všech historických období na jednom místě. I z těch neexistujících. „Šermířská burza je tradiční akce. Scházejí se tady šermíři, fandové středověku, fantasy, living history a larpu. Prodejci z celé republiky a Slovenska tady nabízí zbraně, zbroje, kůže, látky a tak podobně,“ vysvětluje pořadatel akce Tomáš Machálek.

Brněnský Björnsonův sad hostil o víkendu food festival Vařím pro dobrou věc. Při příležitosti Světového dne porozumění autismu připravili nejlepší amatérští kuchaři Česka své oblíbené pokrmy.
Hvězdy soutěže MasterChef vařily v Brně speciality, podívejte se

Za ním postávají tři vousatí vikingové srkajíc nad košem horkou medovinu. „Už tady chybí jenom oheň. Dej mi prosím tě nějaký groše, ať na ně netasím dvoulitr,“ mlaskne plnovous.

Šermířská burza se v Brně koná již patnáctým rokem. Akce byla vždy oblíbená. Nicméně i milovníkům historie zaťal sekeru do jejich koníčku covid. „Zájem klesl, přesná čísla ještě nemáme, ale hlavně prodejci vnímají, že lidé šetří. Ostatně jako každý v aktuální situaci,“ krčí smutně rameny Machálek.

Ilustrační foto.
Dálnici D52 u Pohořelic uzavřela oprava: náklaďáky musí jet objížďkou

Například Tomáš Skřivánek z Brna, který se poslední dva roky účastní středověkých bitev, si na burzu přišel pro helmu. „Šermířská burza je skvělou příležitosti k nákupu nove výstroje do nového koníčku. Já si koupil helmu. Je to také skvěla příležitost potěžkat si zbraně a koupit přítelkyni ten prstýnek s kamenem, co si vždycky prala. Je tu totiž mnoho různorodého zboží. Lide jsou všichni příjemní a milí, jelikož se již všichni znají z různých akci,“ líčí muž.