„Společně absolvovali nejprve přímo v kasárnách Dědice dvoutýdenní výcvik s nabytím potřebných znalostí a zejména dovedností. Drilovali veškeré postupy a činnosti, potřebné k výsadku i slanění z vrtulníku. K tomu využili i výsadkové trenažéry, kterými disponujeme,“ sdělil náčelník skupiny výsadkové přípravy Pavel Straňák.

Poslední týden se účastníci přesunuli do Přerova na letiště k ostrým seskokům na kulatých padácích. „Právě zde si splnil svůj sen i teprve čtrnáctiletý fotograf Tobiáš Melichárek. Ten pochází přímo z Přerova, výsadkáře tak má často možnost vidět na obloze a velmi ho lákala představa pořídit si fotografie zblízka a získat tak ve své fotografické praxi novou zkušenost. Díky spolupráci s naším Úsekem záchranné a výsadkové přípravy se nám podařilo jeho přání vyplnit a odměnou jsou nám zase jeho fotografie, pořízené ze slaňování i seskoků našich instruktorů na padácích z vrtulníku Mi-17 zabezpečeného Centrem letového výcviku Pardubice,“ přiblížila mluvčí vojenské akademie Monika Nováková.

Mikulovské Pivobraní. Ilustrační foto.
Pořadatelé na jihu Moravy mají nervy nadranc. Lidé na akce prostě nechodí

Doplnila, že každý účastník absolvoval kromě seskoku i slanění z vrtulníku a celkový počet seskoků dosáhl na číslo 106. Nové absolventy má přitom ve Vyškově také základní kurz pro odstřelovače. „Trvá celkem osm týdnů a předchází mu výběrové řízení. Postoupili do něj profesionálové z 43. výsadkového pluku Chrudim, 4. brigády rychlého nasazení Žatec a Vojenské policie,“ vysvětlila Nováková.

Certifikáty si převzalo celkem třináct profesionálů. „Kurz je rozdělený na dva bloky po čtyřech týdnech, kdy v prvním měsíci je věnována pozornost střelecké části a v té druhé taktické. K tomu jsou využívány jak střelnice, tak taktická cvičiště Vojenského výcvikového prostoru Březina, včetně dislokace jeho účastníků v prostoru srubového tábora,“ popsal jeden z příslušníků střelecké školy, který stejně jako kolegové nesměl uveřejnit jméno.

Vyzdvihl význam odstřelovače jako specialisty jednotky se specifickými schopnostmi, vybavením a výcvikem pro eliminaci důležitých cílů nepřítele, který je schopen plnit úkoly v sestavě vlastních jednotek i mimo ni, a jehož nasazeni současně umožňuje získávání důležitých informací z prostoru operace a navádění palebné podpory. Další účastníky základního kurzu pro odstřelovače uvítají ve Vyškově až za dva roky.