Odpoledne Jihlava klesala každou hodinu o desítky centimetrů a v podvečer už platil jen první stupeň. Tomíčková dodala, že na dalších čtyřech místech Jihomoravského kraje trvá druhý stupeň. Jde o Svratku v Brně, Jihlavu u Přibic na Brněnsku a dvě místa na Dyji před Břeclaví.

Od pondělí do středečního rána vyjeli hasiči ke sto dvanácti událostem, které měly spojitost s povodněmi. Situace se včera zlepšila, proto se hasiči věnovali sledování řek. „Pokud začne pršet, budeme v monitorování pokračovat i dnes," řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Pokud nebude silně pršet, utlumí Povodí Moravy upouštění vody z Brněnské přehrady.
Škodu padesát tisíc korun na vytopených sklepech způsobila velká voda v Nesvačilce na Brněnsku. Zatopila osm sklepů. „Sklepy jsme odvodnili v úterý odpoledne. Voda vytopila jeden rodinný dům. Rodina, která v něm žije, má malé dítě. Proto jim poskytneme finanční pomoc," upřesnil starosta Nesvačilky Milan Vrba.

V Ludíkově na Blanensku se v úterý odpoledne sesunula podmáčená zeď rodinného domu. Stavbu museli zajistit hasiči. „Stavení bylo dlouhodobě ve špatném stavu. Bylo otázkou času, kdy se něco takového stane," sdělil starosta Ludíkova František Veselý. V domě bydlela sama pětašedesátiletá žena. „Přesvědčili jsme ji, aby dům opustila. Pak jsme ji provizorně ubytovali na obecním úřadě, kde se jí věnoval psycholog," uvedl mluvčí hasičů David Jirouš. Žena je nyní díky pomoci Oblastní charity Blansko v azylovém domě v Boskovicích. Její dům nejspíš statik doporučí k demolici.

Povodně postihly také brněnskou zoologickou zahradu. Včera dopoledne se kvůli nepřestávajícímu dešti sesunula půda nad voliérou orlů kamčatských. „Sesuv částečně narušil zadní stěnu expozice. Chovatelé proto museli orly i s jejich pětiměsíčním mládětem přesunout do náhradní expozice," informovala mluvčí zoologické zahrady Monika Brindzáková. Kolik bude oprava stát zatím není jasné. Do své voliéry se orli vrátí nejdříve za několik týdnů. Návštěvníci je nyní uvidí na stanovišti poblíž výběhu ledních medvědů.

Přestože včera hladiny řek klesaly, i tak ještě hasiči vyjížděli. Například jednotka od včerejšího dopoledne odčerpávala strouhu v Blučině na Brněnsku. „Mohla ohrozit domy ve svém okolí. Dobrovolná hasičská jednotka situaci kontrolovala do včerejšího odpoledne," informoval Mikoška. Díky včasnému zásahu hasičů strouha nezpůsobila žádné škody.

Divoká voda láká i některé vodáky. Jeden sjížděl včera odpoledne Svratku pod hrází Brněnské přehrady. „Je to velmi nebezpečné. Nyní nelze zabránit přepadům dřeva a padlých stromů přes hráz," upozornil Jiří Macík z Povodí Moravy.

Povodně mají v Jihomoravském kraji první oběť. Osmdesátiletá žena se včera v Hrádku na Znojemsku kvůli rozmáčené půdě propadla do studny. Hasiči ji vytáhli z pětadvaceti¬me­trové hloubky mrtvou.

I dnes bude občasně pršet. „Obloha bude celý den oblačná, ale velký déšť neočekáváme. Jen ojediněle přeháňky," sdělil Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu. Ani v příštích dnech by nemělo pršet tolik jako na začátku týdne. V pátek a v sobotu se má obloha i projasnit.
Silné deště trhaly na jižní Moravě rekordy. Například od pondělního do úterního rána napršelo ve Džbánicích na Znojemsku 104 milimetrů. „To je od začátku měření v roce 1908 dosud nejvyšší hodnota," uvedl Münster. Rekordní déšť spadl i v Kuchařovicích na Znojemsku. „Za čtyřiadvacet hodin tam napršelo tolik, co jindy za celý červen," dodal meteorolog.

Střídání teplého a vlhkého počasí vytvořilo ideální podmínky pro komáry. Hlavně v okolí Dyje odborníci očekávají komáří kalamitu.

Vytrvalý déšť podmáčel v noci na středu svah v brněnské zoo. Půda pak poškodila část expozice orlů.

AKTUÁLNĚ Z POVODNÍ NA JIŽNÍ MORAVĚ

13.18 – Hladiny řek v celém Jihomoravském kraji klesají. Tímto ukončujeme dnešní online a přejeme všem čtenářům mnoho slunečných dní :-)

Stav moravských řek ve středu odpoledne.

11.40 - V Ivančicích na Brněnsku klesla řeka Jihlava za poslední hodinu o třicet centimetrů. Včera na ní vyhlásili vodohospodáři 3. stupeň povodňové aktivity.

10:59 - Na Blanensku momentálně drobně prší. Hladiny řek jsou na normálním stavu, v Doubravici hasiči monitorují stav Svitavy. Kolem desáté hodiny dopoledne hasiči vyjeli k čerpání vody ze zatopeného sklepa ve Žďárné.

10:39 - Jeden metr a osmdesát centimetrů zbývá do prvního povodňového stupně na řece Moravě. Hladina se drží posledních dvanáct hodin přibližně na stejné úrovni.

09:43 - Ve Znojmě od rána zasedala povodňová komise, aby monitorovala situaci na vodních tocích a vodních nádržích na území města a jeho městských částí. Konstatovala, že aktuálně nebezpečí nehrozí, vzestup hladiny zaznamenává pouze Jevišovka pod vodní nádrží Výrovice.

09:39 - Od pondělí do dnešního rána vyjeli hasiči ke sto dvanácti událostem, které měly spojitost s povodněmi. Nyní se věnují monitorování řek.

Stav moravských řek ve středu v dopoledních hodinách.

09:00 - Hasiči z Hrušovan nad Jevišovkou vyjíždějí k místním vodním tokům, aby zjistili aktuální stav jejich hladin.

08:20 - Hasiči z Rakšic vyrážejí k čerpání vody ze zatopeného sklepa do domu v Tiskárenské ulici v Moravském Krumlově.

07:52 - Dvaaosmdesát kubíků za vteřinu protéká aktuálně Podhradím i Vranovem, 86 kubíků Znojmem a 121 Hevlínem. Všude je stále 1. protipovodňový stupeň, ale voda pomalu klesá. Menší průtok hlásí i rakouský Raabs, který je poslední měřicí stanicí v Rakousku před Podhradím nad Dyjí. Na všech tocích jižní Moravy voda klesá.