Fotografování se čtyřiačtyřicetiletý Fiala věnuje dlouhodobě. „Vystudoval jsem konzervatoř a poté jsem fotil například svatby," říká.

Rád se také potápí, a proto se rozhodl, že spojí obě činnosti dohromady. „Jednou se mě zeptali v baby klubu, zda fotím pod vodou. Řekl jsem si, proč to nezkusit," vysvětluje Fiala.

V tomto odvětví nemá téměř žádnou konkurenci, profesionálnímu focení pod vodou se věnuje málokdo. „Jsme pouze dva, nebo tři v republice. Ve vodě si to užívám," objasňuje.

Pro fotografování pod vodou není důležité, jestli je člověk malý, velký, hubený nebo silnější. „Tím, že voda nadnáší, vytvoří u každého ideální tvary," vysvětluje. Zároveň musí být lidé uvolnění a jen se vznášet, jinak fotky nebudou pěkné.

Se Svatebním studiem Dany Svozílkové spolupracuje již delší dobu. „Tato akce není o penězích, ale o zábavě. Minule jsem studiu dodal fotografie a já si mohl vzít zadarmo některé šaty," tvrdí Fiala. Při focení pod vodou bylo důležité, aby se jí dívky nebály a dokázaly mít otevřené oči.

Při pořizování snímků pod vodou musí fotograf dokázat zadržet dech na dlouhou dobu. Během focení má na sobě olověné závaží, aby se udržel pod hladinou.„Vydržím až šest minut. Při správné technice každý zdravý člověk zvládné i tři," říká Fiala, který také pořizuje vodní snímky dětí nebo psů.

PATRIK EL-TALABÁNI