Vítr páchal škody kolem šesté hodiny v podvečer. Na pomoc postiženým obyvatelům Moravské Nové Vsi přijelo osm jednotek hasičů. Zasažené byly především souběžné Hlavní a Kamenná ulice. „Jádro největších škod je asi na tři sta nebo čtyři sta metrech. Poškozená je možná i konstrukce jednoho domu. Nevíme, jestli je budova stabilní nebo jestli bude potřeba ji zabezpečit. Proto jsme zavolali na místo statika," řekl v neděli večer mluvčí hasičů. 

Kvůli případnému zabezpečení poškozeného domu pažením přijeli s vybavením i hasiči z brněnské stanice Lidická. „Povolali jsme jednotky hasičů, které jsou určené k ochraně obyvatelstva. Ti jsou vycvičeni právě k událostem jako je tato. Momentálně potřebujeme další plachty na zakrytí střech, aby do nich v případě dalších dešťů neteklo," zmínil Mikoška.

Hasiči na místě pomáhali s opravou poškozených střech a s odřezáváním poničených větví stromů. „Bylo nutné zakrýt rozbité střechy," uvedl starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut. Poslední jednotky odjížděly zpět na základny až před půlnocí. V pondělí hasiči pokračovali v prořezávce poškozených větví stromů.

Podle starosty řádění bouřky a vichru ukončilo nedělní dětský den v Moravské Nové Vsi. „Když jsme se z akce vraceli, viděli jsme už poškozené domy a polámané stromy," doplnil Košut.

Dodavatel elektřiny po větrné smršti odstřihl od proudu část městysu. Hasiči tam dále pomáhali odčerpávat vodu ze zatopených sklepů.

Na výsledek řádění přírodního živlu se přijel ještě v neděli podívat i jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Prošel jsem si poškozenou část městyse se starostou a ředitelem jihomoravských hasičů. Nabídl jsem pomoc kraje v týlovém zabezpečení podle vývoje situace," poznamenal hejtman.

Tanec v dešti

Nedělní průtrž na Břeclavsku spláchla také vrcholící národopisné slavnosti v Tvrdonicích. Někteří folkloristé se k tomu postavili opravdu netradičně – tančili v dešti (podívejte se na video na Facebooku ZDE). Podle informací Deníku Rovnost nešla po bouřce elektřina ani v této obci či v sousedních Kosticích.