Výzkum popsal způsob, jakým protilátky vir v lidském těle ničí i jeho strukturu. „Základem každé virové infekce je průnik viru do buňky. Ten do ní následně uvolní svou genetickou informaci. Námi popsaná protilátka se váže na bílkovinný obal viru, brání jeho rozpadnutí a tím účinně zabraňuje infekci,” vysvětlil hlavní autor studie Tibor Füzik.

Ilustrační foto.
Řidič srazil ženu s kočárkem. Poté se na něj sesypal rozčilený dav

Česká republika patří mezi země s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v Evropě. Nebezpečný zánět mozku, který vir vyvolává, může vést k trvalým následkům a způsobit obrnu, epilepsii i smrt. Očkovaná je u nás přitom jen čtvrtina populace.

Lidé často podceňují riziko onemocnění. Od vakcíny je ale odrazuje i cena. „Očkovaná nejsem, přijde mi, že ta hrozba není zas tak velká. A vzhledem k tomu, že stále studuji, je pro mě osm set korun velký výdaj,” uvedla Brňanka Zuzana Hradilová.

Výzkumníci proto doufají, že nová zjištění pomohou do budoucna s vývojem léčiv. „V současnosti máme k dispozici vakcínu, která velmi dobře slouží jako prevence. Velká část obyvatelstva ale očkovaná proti encefalitidě není. Hledáme proto látky, které by dokázaly účinně potlačit anebo zastavit průběh infekce u již nakaženého člověka,” sdělil autor studie Füzik.

Biatlon. Ilustrační snímek.
Biatlonová dráha v areálu Anthroposu padá. Město zkoumá další čtyři lokality

ZUZANA PEKÁRKOVÁ