"Proč stříkat, když to není potřeba? Proto jsme do prušáneckých viničních tratí nainstalovali čtyři meteorologické stanice. Pátá budka je umístěna i v centru obce a poskytuje nám srovnávací hodnoty. Protože jak známo, co naprší v dědině, nemusí napršet ve vinohradech a naopak," uvedl propagátor nápadu v Prušánkách Přemysl Vašíček ze základní organizace zahrádkářského svazu.

Co je to chytrá vinice
∙ Snímá teploty, vlhkost a srážky ve vinici.
∙ Předpovídá vhodné podmínky pro šíření nejčastějších chorob hroznů – botrytidy, padlí a perenospory.
∙ Jeden kus stojí mezi pěti a šesti a půl tisíci korun.
∙ Data z aplikace dostávají vinaři do mobilu nebo počítače, díky čemuž mohou vhodně nasadit přípravky proti nemocem.

Projekt zastřešili právě tamní zahrádkáři a obec, díky tomu ho vinaři užívají zdarma.

Prušánečtí se tak přidali k dalším vinařům v kraji, kteří zvolili cestu Chytré vinice. Právě tak se totiž jmenuje projekt, za nímž stojí velkobílovický vinař Radek Osička a Radovan Breuss z Prahy. "Systém snímá teploty, vlhkost a srážky v konkrétní vinici. Jsou to tři věci, které potřebujeme do modelu, abychom mohli předpovídat vhodné podmínky pro šíření perenospory, padlí a botrytidy. To jsou nejčastější choroby hroznů,“ popsal speciální technologii Osička.

V současné době užívá systém Chytrých vinic na třicet vinařů na jihu Moravy, například v Rakvicích, Znojmě, Bzenci i v Újezdci u Kyjova, ale i v Čechách a testují ji také v Rakousku. Základní verze stojí kolem pěti tisíc koru, profi verze s předpovědí podmínek síření chorob je asi o tisíc sto korun dražší.

V kyjovské nemocnici mají unikátní službu, herní asistentky pomáhají především dětským pacientům.
Unikátní služba pro nemocné děti. Obavy z bílých plášťů mírní herní asistentky

Na nový způsob informací z vinice si zvyká i Milan Vašíček z Prušánek. "Je opravdu vidět že deště jsou lokální i teploty jsou v různých lokalitách jiné. Na grafech vidíme, kde hrozí nebezpečí chorob. Spíš mi to ale zatím potvrzuje praktické zkušenosti. Když spadne voda, vím, že musím vinohrad postříkat," komentoval vinař.