Wright si chtěl v rezervačním systému zamluvit prohlídku předevčírem. Památku plánoval navštívit čtyřiadvacátého dubna. Na internetu ale nebyly pro tento týden vypsané termíny prohlídek. Proto poslal do Brna e-mail s dotazem. „Odpověděli mi, že na konec dubna je naplánovaná běžná údržba. Ale nikde na webu tuto informaci neměli. S tím jsem nepočítal. Kdybych se nezeptal, tak to nevím,“ postěžoval si muž z amerického Baltimoru.

Město o zveřejnění informace skutečně začalo uvažovat až po upozornění Brněnského deníku Rovnost. „Asi bychom zmínku o zavření mohli dát na stránky. Nejspíš to ještě uděláme,“ připustila správkyně vily Iveta Černá.

Stránky vily však mají víc nedostatků. Myslí si to například Petr Páleník ze společnosti Webdesign Brno. „Aktuální informace jsou až ve spodní části strany. Měly by být nahoře,“ okomentoval web Páleník. Nešťastně řešený mu připadá i rezervační systém. „Rezervace se návštěvníkovi otevře v novém okně, a navíc i na jiné stránce. Chtělo by to upozornění,“ dodal Páleník.

Ať už se na internetu zmínka o týdenním zavření objeví, nebo ne, jasné je, že vilu Tugendhat na konci dubna přijdou zkontrolovat restaurátoři. Opraví také drobná poškození. „Je to neslýchané. Nechápu, proč restaurátoři nemohou pracovat v pondělky, kdy je zavřeno,“ kroutil hlavou Wright.

Podle správkyně Černé je kontrola nutná. Říká, že v prvním měsíci po otevření se obvykle objeví nejvíc závad. Restaurátor například opraví lak na psacím stole u okna. „Zjistili jsme, že laku nesvědčí sluneční záření. Dělají se v něm velké bubliny. Odborník lak odstraní a dá nový,“ řekla Černá. Opravy budou zdlouhavé, proto vila zavře na celý týden. „Třeba lak musí zaschnout. Za plného provozu by to nešlo. Jen v pondělí, kdy máme pravidelně zavřeno, bychom to nestihli,“ vysvětlila Černá.

Vilu v týdnu od 23. do 30. dubna čekají i další opravy. Řemeslníci znovu zabetonují některé kameny ve venkovním schodišti, které se po zimě uvolnily. Vymění několik žárovek a spraví uvolněné okenní kličky. Experti na omítku pak budou zkoumat, jestli se v ní neobjevily mikrotrhliny, které je nutné vyspravit. Pracovníci dají po zimě do pořádku i zahradu. Přisadí některé květiny, které vymrzly.

Na tiskové konferenci k otevření vily také někdo židlí rozbil skleněné víčko v podlaze, které chránilo původní zásuvku na telefon. Jednomu z návštěvníků se pak podařilo ukopnout malý kus spodní lišty u makassarové stěny. „S tím se musí počítat. Dům není od toho, aby se tam nechodilo,“ podotkla Černá.

Odborníci přijdou budovu zkontrolovat ještě letos na podzim. I potom budou podobné kontroly ve vile Tugendhat jednou nebo dvakrát ročně. „Pravidelnou údržbu dělají všechny památky. Protože je vila otevřena celý rok, nemůžeme dělat opravy v zimě jako například na hradech a zámcích,“ vysvětlila důvod zavření památky Černá.

Návštěvníci mají o zrekonstruovanou vilu Tugendhat velký zájem. Prohlídky do konce června jsou téměř vyprodané. Zbývá jen pár volných míst. Podle Černé už brzy bude možné zamlouvat prohlídky až do konce letošního roku.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ