Obdobně mluví značné množství dalších návštěvníků, do Mikulova jich na vinobraní pravidelně jezdí desítky tisíc. Jako magnet na ně působí spojení vína, burčáku, koncertů známých kapel, historického programu a originálního ducha příhraničního města u pálavských kopců.

Spokojení mohou být také s počasím. Ačkoliv předpověď strašila deštěm, sobotní dopoledne a očekávaný příjezd královské družiny provází sluneční paprsky. V dobré náladě je také Lukáš Manich. Líčí, že ubytování si kvůli vinobraní rezervovali už před rokem a půl. Z domovské Ostravy do Mikulova urazil více než dvě stě kilometrů.

Do Znojma se v po dvou letech vrátilo tradiční vinobraní.
Sklenky cinkají, bubny víří. Znojmo po dvou letech pauzy slaví vinobraní

„Rodina je u zámku, tak jsem si skočil pro víno. Už jsem tady jednou byl, ale na vinobraní mám premiéru. Je to super, paráda. Všichni se usmívají, všude teče víno. Chutná mi, snad to přežije i moje žáha,“ směje se Manich.

Program je rozprostřený téměř do celého města. Lidé se baví na centrálním Náměstí, v uličkách i v amfiteátru, který večer nabídne koncerty hvězd jako Mirai, Aneta Langerová nebo Iné Kafé. A nechybějí ani vystoupení folklorních souborů z regionu. Příležitost přesvědčit o svém umu dostali například nadaní hudebníci z cimbálové muziky Kolík patřící pod zdejší uměleckou školu.

„Účastníme se pravidelně. Trochu složitější je to s termínem, kdy se akce koná krátce po letních prázdninách. Děti se musí rychle připravit. Vždy se ale těší. Je to pro ně velká věc, stejně jako pro jejich rodiče,“ líčí ředitel školy Jiří Vrbka. Na pódiu sklízí potlesk také soubor Hanýsek ze Šakvic.

Bez covidu ale dražší

Na rozdíl od loňského ročníku je letošní vinobraní zcela bez covidových omezení. Minulostí jsou testovací místa či kontroly bezinfekčnosti. „Je to úleva,“ přikyvuje Dominik Ryšánek z týmu pořadatelské organizace Mikulovská rozvojová.

Jiná je však i cena. Pořadatelé zdražili třídenní permanentku z pěti set korun na osm set. Kdo nechává její pořízení až na místě, vytahuje z peněženky dokonce dvanáct stovek. „Rostou ceny energií i honoráře vystupujících. Nechtěli jsme snižovat komfort celé události, proto jsem zvolili zdražení. Podle předprodejů jsme ale viděli, že lidé o Pálavské vinobraní zájem mají. Mnozí se do Mikulova vracejí pravidelně,“ těší Ryšánka.

Na předválečné hody se do Jevišovky sjíždí moravští Chorvaté z celé republiky
Kiritofu v Jevišovce velela koza. Moravští Chorvaté drží předválečnou tradici

K dispozici je osm parkoviště, posílená bezplatná kyvadlová doprava i spoje s okolními obcemi a městy. To už na Náměstí přijíždí královská družina. Když královna, kterou je herečka Chantal Poullain, pronese „Miluji vás“, Mikulov ji odměňuje bouřlivým potleskem.